Hoppa till huvudinnehållet

Mejl avslöjar – därför drog många tillbaka sin ansökan

Publicerad:
En av de 35 sökanden till kommundirektörstjänsten i Mariestad har hört av sig till MT. Via ett mejl från rekryteringsföretaget som kommunen anlitat i processen, erbjöds kandidaterna att dra tillbaka sina ansökningar. För att media önskade att ta del av dem.
En av de 35 sökanden till kommundirektörstjänsten i Mariestad har hört av sig till MT. Via ett mejl från rekryteringsföretaget som kommunen anlitat i processen, erbjöds kandidaterna att dra tillbaka sina ansökningar. För att media önskade att ta del av dem. Foto: Martina Holmberg / TT

En av de 35 sökanden till kommundirektörstjänsten i Mariestad har hört av sig till MT. Via ett mejl från rekryteringsföretaget som kommunen anlitat i processen, erbjöds kandidaterna att dra tillbaka sina ansökningar. För att media önskade att ta del av dem.

– Att motarbeta såväl mediernas och medborgarnas insyn är olämpligt, säger juristen Per Hultengård.

Samma dag som MT begärde ut allt underlag i rekryteringsprocessen gällande kommundirektören i Mariestad, skickade företaget Tarrasso ut ett mejl till dem som sökt tjänsten.

”Vi kontaktar dig gällande att media önskar ta del av din ansökan i samband med rekryteringen av kommundirektör i Mariestads kommun. ... Vi kommer att lämna ifrån oss informationen om samtliga sökande namn, samt cv och personliga brev enligt offentlighetsprincipen. Önskar du med anledning av detta att återta din ansökan, går det att göra fram till i morgon onsdag den 2 juni klockan 12.00”.

Per Hultengård, jurist på branschorganisationen Tidningsutgivarna, säger att kommunens och rekryteringsföretagets drag att erbjuda kandidaterna att dra tillbaka sina ansökningar är olämpligt.
Per Hultengård, jurist på branschorganisationen Tidningsutgivarna, säger att kommunens och rekryteringsföretagets drag att erbjuda kandidaterna att dra tillbaka sina ansökningar är olämpligt. Foto: Göran Johansson / Frilansfotograferna

MT har pratat med Per Hultengård, jurist på branschorganisationen Tidningsutgivarna, i ärendet.

– Det är olämpligt att göra så om skälet är att medierna visar intresse för tjänsten och det ligger i kommuninvånarnas intresse att få ta del av uppgifterna som är en allmän handling, säger han.

Även Mats Amnell, journalist på Sydsvenskan med mångårig erfarenhet inom offentlighet, tycker att rekryteringsföretagets drag väcker frågor.

– Det är ett väldigt tveksamt och märkvärdigt sätt att bete sig. Att man försöker göra så här för att undanhålla media och allmänheten insyn i rekryteringsprocessen och tillgång till handlingar som med stor sannolikhet är allmänna och offentliga. Att göra det för att slippa lämna ut de är, som jag ser det, ett sätt att runda lagen.

Att dra tillbaka sin ansökan, gör det att handlingen inte längre är offentlig?

– Inte enligt min mening. Är det en ansökan som har inkommit till rekryteringsföretaget så har de tagit emot den i myndighetens ställe, och då blir den en allmän offentlig handling där, säger Mats Amnell.

Överklagar beslutet

Under måndagen skickade Mariestads kommun tillförordnade kommundirektör, Thomas Johansson, på uppdrag av kommunstyrelsen ett beslut till MT. I detta redogör kommunen för varför begäran, att ta del av samtligt underlag i rekryteringsprocessen, avslås.

”Enligt kommunens mening är de som återkallat sina ansökningar inte längre en del av rekryteringsunderlaget. Handlingarna betraktas därför inte längre som inkomna till kommunen eftersom kommunen inte har dessa handlingar och heller inte kan begära in dem från rekryteringsföretaget.”

Juristen Per Hultengård förklarar att kommunen dock ska spara kopior på alla inkomna handlingar.

– En gång inkommen, alltid inkommen skulle jag säga. Man kan inte få den att upphöra att vara en allmän handling, det är ungefär som att lägga den i pappersförstöraren och säga att den inte längre finns.

MT har lämnat ett överklagande till Mariestads kommun i ärendet.

Artikeltaggar

KommundirektörMariestadMariestads kommunMariestads kommunSamhälleSusanne WirdemoSydsvenskanThomas JohanssonTU - Medier i Sverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.