Kommundirektörer och avgångsvederlag

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jan Fleischmann

Mariestads kommun har nyligen anställt Susanne Wirdemo som ny kommundirektör. Ett beslut som torde var oåterkalleligt, oavsett all kritik , och som borde vara väl underbyggt, dvs kommunens beslutsfattare måste givetvis ha varit väl insatta i vad som hänt i Alingsås, innan de tog sitt beslut om Wirdemos anställning. Detta eftersom varje agerande av kommunen efter all kritik som förts fram, bara skulle kosta kommunen en massa pengar i skadestånd och annat. Anställningen skulle stå kvar.

I MT står det att Wirdemo sparkades våren 2018 och skall nu tillträda sin tjänst i Mariestad i augusti 2021, tre år senare. Det står inget i MT skrivet om hur många månaders avgångsvederlag Wirdemo haft inskrivet i sitt tidigare anställningsavtal med Alingsås kommun och som hon fick ut. Så frågan, vad står det i Wirdemos anställningsavtal med Mariestads kommun om avgångsvederlag, om samma sak skulle hända i Mariestad som i Alingsås för några år sedan ?

Är Wirdemos anställningsavtal offentlig handling?

I MT står det också skrivet om en hel rad av personer och organisationer som varit med i anställningsprocessen, men som säger sig inte ha fått fulla handlingar för sin bedömning, fast man efterlyst detta.

Förvånansvärt. Flera av dessa personer har också förordat andra sökande till tjänsten.

I rekryteringsprocessen har kommunen använt ett privat headhuntingföretag. Nu har vi också diskussionen om att flera sökande återkallat sin ansökan, för att slippa hamna i offentligheten.

Förståeligt för den enskilde, men som medborgare är det lätt att tycka att man har försökt kringgå vår offentlighetsprincip.

Avslutningsvis hoppas jag givetvis att alla belackare har fel i sina tankar och att alla farhågor om anställningen och anställningsprocessens brister kommer på skam och att Susanne Wirdemo på ett förtjänstfullt sätt skall kunna ersätta Kristoffer Svensson som kommundirektör.

25-öresjuristen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.