Hoppa till huvudinnehållet

Prismaskolans elever står upp för sin skylt: ”Den är bäst”

Publicerad:
Lekfull och rolig, tycker Alex, Isac, Fanny och Elvira i klass 4 på Prismaskolan att entréskylten är. De vill behålla den. ”Tycker man inte om den kan man titta åt ett annat håll eller välja en annan promenadväg”, föreslår de.
Lekfull och rolig, tycker Alex, Isac, Fanny och Elvira i klass 4 på Prismaskolan att entréskylten är. De vill behålla den. ”Tycker man inte om den kan man titta åt ett annat håll eller välja en annan promenadväg”, föreslår de. Foto: Jenny Åberg

Entréskylten vid Prismaskolan har fått kritik för sin utformning. I ett medborgarförslag föreslås att den byts ut. Men eleverna i årskurs fyra försvarar den:

– Den är unik, säger eleven Alexander Krebs.

Det har i omgångar kommit kritik mot skylten vid skolans entré, senast i ett medborgarförslag. Där invänds det mot att stora och små bokstäver blandas samt att avstavningen, Pri-sma-sko-lan, gör namnet svårläst. I förslaget skriver en invånare att texten är svår att förstå och gör det krångligare för eleverna att lära sig stava och läsa, och vill att kommunen byter ut skylten.

Kritiken mot skolans skylt: ”Svår att förstå”

Men eleverna på Prismaskolan håller inte med. Tvärtom tycker de att skylten passar väl in.

– Den är bäst, säger fjärdeklassarna Fanny Mattsson Johansson, Elvira Persson, Isac Knutsson och Alex Krebs unisont.

Insändare

Klassen har skrivit en insändare till tidningen där de förklarar varför de gillar entréskylten.

Fjärdeklassarna på Prismaskolan har skrivit en insändare till tidningen där de försvarar skolans entréskylt. de vill inte alls att den byts ut, något som föreslagits i ett medborgarförslag till kommunen.
Fjärdeklassarna på Prismaskolan har skrivit en insändare till tidningen där de försvarar skolans entréskylt. de vill inte alls att den byts ut, något som föreslagits i ett medborgarförslag till kommunen. Foto: Jenny Åberg

– Vi vill ha en rolig skylt. Med den här kan vi leka och skapa nya ord, säger Alex.

– Ja, håller Elvira med, vår skylt är fantasifull. De flesta andra skolor har bara namnet på husväggen, hos oss står skylten framför skolan.

Inte svårläst

Eleverna tycker inte alls texten är svår att läsa eller förstå.

– Egentligen ska det ju vara bindestreck, men det hade inte varit lika kul, anser Isac.

– Jag tycker att den är lekfull. Sedan får vi diskutera i klassrummet vad som är rätt sätt att skriva på, säger Fanny.

De berättar att under lektionstid har de jobbat mycket användning av versaler och punkt, avstavning och meningsbyggnad. Skylten ser de som ett väg in i samtalet om språket. Dessutom påminner den eleverna om hur det var när de lärde sig skriva.

– Om vi kommer tillbaka hit som vuxna kan den hjälpa oss komma ihåg hur det var att gå i skolan här, säger Alex.

Alex, Isac, Fanny och Elvira ser inte alls några problem med entréskylten. Att den bryter mot språkreglerna skapar igenkänning och blir en öppning att prata om språk, säger de.
Alex, Isac, Fanny och Elvira ser inte alls några problem med entréskylten. Att den bryter mot språkreglerna skapar igenkänning och blir en öppning att prata om språk, säger de. Foto: Jenny Åberg
Prismas fyror vann utmaning

Artikeltaggar

ArkitekturMariestadMariestads kommunMedborgarförslagPrismaskolanSkola och utbildning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.