Hoppa till huvudinnehållet

Så ska hamnen utvecklas: ”Ska vara en plats för alla”

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Linus Engqvist, Morgan Högberg, Martin Rosén och Björn Isvi hos Mariestads kommun jobbar för att hamnen i ska bli en bättre och trivsammare plats för alla.
Linus Engqvist, Morgan Högberg, Martin Rosén och Björn Isvi hos Mariestads kommun jobbar för att hamnen i ska bli en bättre och trivsammare plats för alla. Foto: Charlotte Ferneman

Hamnen i Mariestad ska vara både välfungerande och en trevlig plats att vistas på. För att nå det målet har kommunen tagit fram en utvecklingsplan som innehåller förslag om allt från upprustning av bryggor till ett nytt kallbadhus.

Det är många som har åsikter om hamnen och hur den ska se ut: småbåtsägare, andra Mariestadsbor, turister, företagare, föreningar och kommunen.

– Vi vill att hamnen ska upplevas som attraktiv och en plats för alla, säger Björn Isvi, hamn- och parkingenjör hos kommunen.

Nu pågår arbete för att förbättra den yttre hamnen. Under 2020 asfalterades ytan öster om båthallen, ett område norr om hallen förvandlades till ställplats för husbilar och arbetsområdet väster om den hägnades in för att skydda allmänheten från att komma i vägen för arbetsfordon. Dessutom förlängdes piren i västra hamnen för att skydda båtarna där.

Kommunen har planterat oxel, rödek och ginnalalönn i hamnen.
Kommunen har planterat oxel, rödek och ginnalalönn i hamnen. Foto: Charlotte Ferneman

Mysigare med träd

Nu tas nästa steg. Kommunen har antagit en utvecklingsplan, med flera förslag till åtgärder.

– Just nu planterar vi träd i både östra och västra hamnen för att skapa en trivsammare känsla. Vi kommer att plantera buskar också, berättar Björn Isvi.

Samtidigt ska det vara funktionellt för alla som använder hamnen. Intresset för att åka ut på sjön växer och därmed även behovet av parkering. Därför skapas ett 70-tal nya p-platser i området.

Men det finns också ett annat syfte med åtgärden; den ska öka trafiksäkerheten i området.

– Trafiken kan vara ganska intensiv i hamnen och många kör fort. Genom att måla upp fler p-platser och samtidigt göra körbanan smalare hoppas vi dämpa farten. Den effekten har vi sett på andra platser, förklarar Björn Isvi.

Bryggorna i östra hamnen behöver renoveras eller bytas ut, något som kommer att kosta flera miljoner.
Bryggorna i östra hamnen behöver renoveras eller bytas ut, något som kommer att kosta flera miljoner. Foto: Charlotte Ferneman

Miljoninvestering

En annan åtgärd som måste genomföras är att rusta upp bryggorna i östra hamnen. En inventering visar att underhållsbehovet är stort.

– Det är inte katastrof, men det behöver göras något på sikt, säger Linus Engqvist, arbetsledare för gata, park och hamn.

Nu ska en plan tas fram för att avgöra vad som ska ske och när. Projektet lär bli kostsamt.

– Det handlar om många miljoner, inflikar Björn Isvi.

Behovet av båtplatser har ökat. I år har 107 ansökningar kommit in, vilket är betydligt fler än det 60-tal som sagt upp sin plats. Men det finns ett 90-tal platser kvar.

– Vi ska utveckla småbåtshamnen för att få plats med större båtar och göra fler y-bomsplatser, där det är lättare att lägga till och båtarna ligger mer avskilda från varandra, säger Björn Isvi.

Y-bryggor finns redan i västra hamnen, men i östra är det pålar och bojar som gäller för förtöjning av båtarna.

Ett annat önskemål är tillgång på el och vatten vid bryggorna. I dag erbjuder kommunen endast underhållsladdning, som inte ger full effekt hela tiden, i västra hamnen. I östra delen finns inga sådana möjligheter.

I norra hamnen försöker kommunen skapa naturliga platser att umgås. Bland annat kommer grillplatser skapas, berättar arbetsledaren Linus Engqvist och hamningenjören Björn Isvi.
I norra hamnen försöker kommunen skapa naturliga platser att umgås. Bland annat kommer grillplatser skapas, berättar arbetsledaren Linus Engqvist och hamningenjören Björn Isvi. Foto: Charlotte Ferneman

Plats att grilla

För att göra hamnen mer trivsam och locka fler dit har man inlett ett arbete med att skapa sittplatser och möjligheter att laga mat. Grillplatserna kommer att placeras ut längs den norra piren.

– Vi vill få till en yta dit folk vill gå, en mötesplats där man vill träffas och äta eller ett område att strosa runt i, förklarar Björn Isvi.

En tanke är att bygga upp gabionmurar, som är tillräckligt låga för att inte skymma vyn, men höga nog för att skapa vindskyddade sittplatser. Gabionmurar skapas av kubformade gallerburar som fylls med sten.

– Sedan finns det ju ett medborgarförslag om att bygga en brygga eller ett soldäck. Det är en idé vi ska titta på, säger Björn Isvi.

Intresset för båtliv växer i Mariestad. I år har ansökningarna om båtplatser ökat. Ett annat önskemål är mätare som visar vindriktning och vattentemperatur, något som kommunen nu undersöker om det går att tillmötesgå.
Intresset för båtliv växer i Mariestad. I år har ansökningarna om båtplatser ökat. Ett annat önskemål är mätare som visar vindriktning och vattentemperatur, något som kommunen nu undersöker om det går att tillmötesgå. Foto: Charlotte Ferneman

Det skulle ge alla som kör radiostyrda båtar en plats att utöva sin hobby utan att behöva konkurrera om utrymme med vanliga båtar. Dessutom skulle det kunna lösa problemet med badsugna som trotsar badförbudet i hamnen

– Vi förstår att folk vill bada, men vi vill inte ha några olyckor och därför är det badförbud i västra hamnen. I en större båt kan det vara svårt att se en människa i vattnet, förklarar Linus Engqvist.

Trotsar förbudet

Ändå bryts det ofta mot förbudet. Så ofta att det nu blivit ett problem.

– Folk klättrar upp på y-bommarna eller på folks privata båtar för att hoppa i vattnet, säger Björn Isvi och berättar att det höjts röster för grindar till bryggorna.

En badbrygga mot norr kan vara lösningen. Nu ska förslaget utredas.

Ett alternativ är ett kallbadhus i området. Det fanns i Mariestad fram till 1930-talet då det revs. Nu finns tankar om att uppföra ett nytt i norra delen av hamnområdet. Flera medborgarförslag har kommit med samma förslag och i hamnutvecklingsplanen finns det med som en möjlighet för framtiden.

 • Den norra piren har fått ny beläggning och sittplatser.
  Den norra piren har fått ny beläggning och sittplatser. Foto: Charlotte Ferneman
 • Så här tänker Mariestads kommun att yttre hamnen ska ha utvecklats till år 2025.
  Så här tänker Mariestads kommun att yttre hamnen ska ha utvecklats till år 2025. Foto: Mariestads kommun
 • En ny mastförvaring ska skapas i yttre hamnen.
  En ny mastförvaring ska skapas i yttre hamnen. Foto: Charlotte Ferneman
 • Ställplatserna för husbilar i hamnen är populär. Nu har ytterligare ett område norr om båthallen skapats.
  Ställplatserna för husbilar i hamnen är populär. Nu har ytterligare ett område norr om båthallen skapats. Foto: Charlotte Ferneman
 • I östra hamnen har en stor yta asfalterats och totalt förväntas ett 70-tal nya p-platser skapas i yttre hamnen.
  I östra hamnen har en stor yta asfalterats och totalt förväntas ett 70-tal nya p-platser skapas i yttre hamnen. Foto: Charlotte Ferneman
 • Piren i västra hamnen har förlängts för att skydda båtarna. Om det behövs kan kommunen göra ytterligare åtgärder för att skydda båtarna från vind och vågor.
  Piren i västra hamnen har förlängts för att skydda båtarna. Om det behövs kan kommunen göra ytterligare åtgärder för att skydda båtarna från vind och vågor. Foto: Charlotte Ferneman

Andra framtida förslag för yttre hamnen

– Upprustning av hamn-/båtskjulet

– Bredda sjösättningsrampen för att underlätta sjösättning av mindre båtar

– På sikt kan komplement till idrottsaktiviteterna i området göras

– Fler insatser för att höja trivseln i området

– Nästa mastkran placeras i norra hamnen

– Myndigheter som Sjöräddningsällskapet, räddningstjänsten, och Kustbevakningen vid den gamla oljekajen

Artikeltaggar

Björn IsviBåtarLinus EngqvistMariestadMariestads kommunSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.