Hoppa till huvudinnehållet

Entreprenörer certifierade på Vadsbogymnasiet

Publicerad:
Caroline Westberg går sista året på ekonomiprogrammet och Ida Lundgren andra året på samhällsprogrammet, nu kan de titulera sig EPS-certifierade.
Caroline Westberg går sista året på ekonomiprogrammet och Ida Lundgren andra året på samhällsprogrammet, nu kan de titulera sig EPS-certifierade. Foto: Privat

Caroline Westberg och Ida Lundgren är de första entreprenör-certifierade eleverna på Vadsbogymnasiet.

Under läsåret har de fördjupat sig i entreprenörskap och nu kan de stoltsera med en extra utmärkelse.

Under läsåret har nästan hundra elever på Vadsbogymnasiet studerat entreprenörskap och startat, drivit och avvecklat företag. Tillsammans har de drivit 27 UF-företag.

Två av skolans elever, Caroline Westberg och Ida Lundgren, har valt att fördjupa sig i ämnet. Nu har båda klarat EPS-certifiering (Entrepreneurial skills pass). EPS är en internationell certifiering för UF-företagare och är ett samarbete mellan flera länder.

– Jag har länge velat utveckla UF-företagande på skolan. Därför har jag skaffat licens för att kunna examinera elever som är intresserade av att göra den här fördjupningen, säger Annette Larsson, ämnesansvarig för Ung företagsamhet

Läsåret 2020/2021 blev premiäråret för certifieringen på Vadsbogymnasiet.

– Nu ser vi fram emot att fler elever ska vilja göra detta. Det blir som en extra fördjupning utöver UF-företag, även om det är en del i certifieringen, säger Annette Larsson.

För att få sitt certifikat ska eleven genomföra tre steg: UF-företagande, självskattning och en examination.

– Elevens mål är att få ut certifieringen som visar entreprenöriella förmågor. Den är gångbar i hela Europa och kan till exempel användas om man vill söka till internationella universitet, säger Annette Larsson och fortsätter:

– Det är också ett bra sätt att kunna verifiera sitt arbete. För elever som klarar examineringen är detta ett tydligt kvitto på att de har gjort ett bra jobb under hela året.

Artikeltaggar

MariestadSkola och utbildningVadsbogymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.