Kyrkan har politiserats

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Henrik Montgomery/TT

Jag skulle aldrig dra det så långt att jag anklagade en präst för att läsa mina insändare som en viss hornprydd figur läser Bibeln, men jag är övertygad om att Larseric Nyberg (MT 8/6) egentligen förstod vad jag menade med min liknelse om Paulus och brevet till romarna.

Att likna den svenska kyrkan av idag med den tidiga församlingen av förföljda kristna i Rom är så långt bort från verkligheten man kan komma. Kyrkan har lierat sig med den politiska makten. Det var därför jag skrev att det snarare vore som om romarna skrev brev till Paulus, dvs makten. Det som är samhällets syn på olika frågor blir också Svenska kyrkans, eller det som framför allt är vänsterns syn på saker och ting. Kyrkan har politiserats. Jag hoppas nu att alla förstått det hela.

Jag kan naturligtvis inte mäta mina kunskaper med en präst, men visst har jag läst min Bibel, jag kan min trosbekännelse och jag har en innerlig varm kärlek för min kyrka och församlings inre arbete.

Tyvärr, Larseric Nyberg, det hjälper inte för kyrkan som organisation när politiken letar sig in och vår ärkebiskop tycker att det är teologins röst att lägga sig i frågor om t.ex språkkrav, men det är helt naturligt när Svenska kyrkan blivit en politisk organisation med någon sorts ateistisk allmän religiositet.

Men är det verkligen så vi vill ha det?

Varför går det inte att förändra?

Medlem

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.