Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens vision - centrum för handel och idrott i Ladukärr

Publicerad:
Så här kan det nya handelsområdet i Ladukärr se ut. Det är en visionsbild som kommunen låtit ta fram under arbetet med den nya detaljplanen. Området ligger mittemot infarten till Bångahagens återvinningscentral.
Så här kan det nya handelsområdet i Ladukärr se ut. Det är en visionsbild som kommunen låtit ta fram under arbetet med den nya detaljplanen. Området ligger mittemot infarten till Bångahagens återvinningscentral. Foto: Mariestads kommun

Nu tar kommunen ett omtag i frågan om exploatering av Ladukärr. I stället för industri är det handel, idrottsanläggning och lagerlokaler som ges plats i den nya detaljplanen.

– Vi har lyssnat på synpunkterna som framkommit i samrådet och försökt anpassa oss, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Kommunens ambition är att Mariestad ska växa. Med fler invånare och företag ska staden blomstra. Men när en ny detaljplan lades fram för Ladukärr 2:1 blev det stora protester. Närboende såg hur deras skog skulle förvandlas till ett industriområde.

Nu har kommunen tagit fram en ny detaljplan för det 17 hektar stora området mellan Marieforsleden och bostadsdelen Ladukärr. Flera förändringar har gjorts.

– Vi har minskat planområdet med sex hektar i söder. Framför allt är syftet att bevara friluftsvärdena, men också naturvärdena, säger planarkitekt Erik Söderström.

Dessutom undviker man att påverka de eventuella fornlämningar som den arkeologiska undersökningen indikerar kan finnas i södra delen.

Grön korridor

– Vi har också utökat buffertzonen mellan byggrätterna i detaljplanen och bostäderna. Nu har vi 1,5 hektar mer naturmark, berättar Erik Söderström.

Nytt försök att få bygga bostäder på Västra Ekudden

Det innebär att fler gång- och cykelstigar får vara kvar. Men enligt detaljplanen är det fortfarande så att ”naturområdet blir väsentligt mindre” och flera stigar försvinner.

– Vi har valt att minska detaljplanen för att inte röra stigar som används, säger Johan Abrahamsson, och förklarar att kommunen har försökt att gå de kritiska rösterna till mötes.

Kommunen har valt att krympa området för detaljplanen med sex hektar i södra delen. Den gröna korridoren med naturmark mot väster utökas också.
Kommunen har valt att krympa området för detaljplanen med sex hektar i södra delen. Den gröna korridoren med naturmark mot väster utökas också. Foto: Mariestads kommun

Kommunen har också valt att stryka industri från detaljplanens möjliga användningsområden. Nu är det handel, lagerlokaler och idrottsanläggningar som gäller.

– Vi har sedan tidigare fått in olika förfrågningar kopplat till idrott, som gym och padelhall. Därför gjorde vi en justering i den föreslagna markanvändningen, säger Erik Söderström.

Max 10 meter högt

Den maximala byggnadshöjden i området föreslås bli tio meter. Därmed kan upp till tre våningar höga hus uppföras.

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott sagt ja till detaljplanen och nästa steg är att den ställs ut för granskning.

Exploateringschef Erik Randén ser fram emot att planen ska bli verklighet.

– Jag ser ett aktivt verksamhetsområde framför mig. Det kommer att vara ett attraktivt område för både näringslivet lokalt och intressenter utifrån. Samtidigt kommer det finnas anledning för Mariestadsborna och andra besökare att komma hit, säger han i ett pressmeddelande från kommunen.

Fortfarande intresse för bygge i LadukärrskogenEgen lokal kör vidare på en ny platsGrönt ljus för bygge i LadukärrskogenDetaljplaner möts av protesterKommunen vill skapa industritomterJulia vill rädda Ladukärrsskogen

Artikeltaggar

DetaljplanerErik RandénErik SöderströmJohan AbrahamssonLadukärrMarieforsledenMariestadMariestads kommunSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.