Hoppa till huvudinnehållet

Nytt försök att få bygga bostäder på Västra Ekudden

Publicerad:
På västra Ekudden, mellan sjukhuset och Stenåldersvägen, ska det bli plats för 30 villor. Det hoppas kommunen, som nu har arbetat om den tidigare, kritiserade detaljplanen.
På västra Ekudden, mellan sjukhuset och Stenåldersvägen, ska det bli plats för 30 villor. Det hoppas kommunen, som nu har arbetat om den tidigare, kritiserade detaljplanen. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

För tre år sedan satte Mark- och miljööverdomstolen stopp för planen att bygga bostäder på Västra Ekudden.

Nu gör kommunen ett nytt försök.

På ett drygt fem hektar stort område på Ekudden mellan sjukhuset och Stenåldersvägen vill Mariestads kommun skapa plats för nya bostäder. Tanken är att det ska bli 30 villatomter.

Men planen har stött på motstånd. Området ligger inom det utökad strandskyddet, som sträcker sig 300 meter från sjökanten och in mot land. När kommunen för några år sedan tog fram en detaljplan blev det protester, ärendet överklagades och Mark- och miljööverdomstolen upphävde planen.

Kommunens vision - centrum för handel och idrott i Ladukärr

Nu har en ny detaljplan tagits fram.

– Domstolen slog ner på att vi inte utrett alternativa lokaliseringar av planområdet. Det har vi gjort nu, berättar planchef Adam Johansson.

Kommunen har jämfört sex områden utifrån olika kriterier och konstaterar att Västra Ekudden alltjämt är det lämpligaste alternativet.

– Vår förhoppning är att underlaget ska vara tillräckligt för att kunna godkännas. Nu får vi se vad remissinstanserna skriver, säger Adam Johansson.

Detaljplanen ska nu på samråd, vilket innebär att myndigheter som länsstyrelsen, men även allmänheten har möjlighet att tycka till om planen. Senast den 19 juli ska synpunkter lämnats till kommunen.

30 nya villor

Enligt detaljplanen för västra Ekudden blir det plats för 30 nya villor i sjönära läge. Byggnadshöjden regleras till 4,5 meter i planens västra del och 7,5 meter inom det övriga planområdet. I dag äger Västfastigheter delar av området, men lovar i ett avtal att sälja marken till kommunen.

Slaget om Västra Ekudden är inte överÖverdomstolen om Ekudden och framtidenDomstol stoppar Västra EkuddenDetaljplan avgörs i domstolSjönära läge lockar nybyggareNya hus på EkuddenHögljudda protester från boende

Artikeltaggar

Adam JohanssonDetaljplanerEkuddenMariestadMariestads kommunMark- och miljööverdomstolenSamhälleStrandskydd

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.