Wirdemos agerande blir avgörande för Abrahamsson

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jan Fleischmann

Jag har googlat på nya kommundirektören Susanne Wirdemo. Jag har också pratat med en kompis i Alingsås som jobbar i kommunen. Det har varit många stormar, minst sagt. Allt finns öppet att läsa. Det här kallas i texten på kommunens hemsida för att vara ”en driven ledare som gjort karriär inom det offentliga”.

I min värld är man driven ledare om man får människor med på tåget och når sina mål, inte om man får sparken och skapar motsättningar som i Alingsås.

En enkel googling visar också att Wirdemo som relativt ny kommundirektör i Alingsås beskrev sig som ”okommunal”. Det är förmodligen en beskrivning som ska visa att man får saker gjorda. En sak hon gjorde var att på svag grund polisanmäla medarbetare i kommunen. Inget ledde till fällande dom, tvärtom kostade det Alingsås flera miljoner.

När Wirdemo tillsattes som kommundirektör i Alingsås var det också konflikter, som det är nu i Mariestad. Oppositionen trodde att hon skulle bli ett redskap för den borgerliga sidan. Det är många politiker oavsett partifärg som tycker att det är förkastligt att tillsätta politiskt färgade tjänstepersoner. Det bryter ner hela strukturen med politiken på sin sida och opartiska tjänstemän på sin sida. En kommundirektör är anställd av folket och SKA vara opolitisk. Det är viktigt med bred uppslutning. Aldrig tidigare har det stormat så här runt en ny kommundirektörsrekrytering i Mariestad!

Johan Abrahamsson (M) är säkert glad över att få en partikamrat till i stadshuset, men sen lyfter man på ögonbrynen. Oppositionsrådet Janne Jansson (S) säger i kommunens text att han är belåten med rekryteringen: ” Hon har hög arbetskapacitet och en bra personlighet. Rekryteringen av Susanne kommer att bli bra för Mariestad kommun”, står det.

Jaha, men till MT säger han att han egentligen hade två andra kandidater som han satte före. Det låter inte riktigt som han är helt belåten. Eller?

Fackets kommentarer är häpnadsväckande. Det är inte vanlig ”fackkritik” och detta trots att allt skulle tidpressas.

Jag tycker att det är sorgligt att man blandar ihop politik och tjänstemannarollen på det sätt man gör i Mariestad. Det är också helt obegripligt att vi har en så handfallen opposition att man inte ens ringt sin ”kollega Joakim” i Alingsås och frågat vad det var som hände där.

Det här borde dessutom vara en väldigt känslig fråga för kommunalråd Abrahamsson. Det spelar ingen roll om det på pappret ser ut att vara alla ”för”, i verkligheten är det många upprörda röster.

Det gäller att Wirdemo är schysst och levererar, särskilt när Abrahamsson sätter hela sitt namn och trovärdighet på spel i detta.

Magnus Johansson, opolitisk medborgare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.