Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska en plan för inre hamnen tas fram - kommunen tar hjälp av unga

Publicerad:
Nu ska inre hamnen i Mariestad förskönas. En plan med förslag på åtgärder ska tas fram och då hoppas kommunen få hjälp av samhällselever på Vadsbogymnasiet.
Nu ska inre hamnen i Mariestad förskönas. En plan med förslag på åtgärder ska tas fram och då hoppas kommunen få hjälp av samhällselever på Vadsbogymnasiet. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Arbetat med att förbättra och försköna den yttre hamnen pågår redan. Nu är det inre hamnens tur.

– Vi vill ta hjälp av elever på Vadsbogymnasiet, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).

Inre hamnen har redan fått en ansiktslyftning, men nu vill kommunen ta nästa steg och putsa på detaljerna.

– Ska Mariestad bli en sjöstad måste vårt hamnområde sticka ut. Det ska vara vackert och inbjudande, även unga ska vilja vistas där, förklarar Johan Abrahamsson.

Kommunstyrelsen har därför gett tekniska förvaltningen i uppdrag att ta fram ett gestaltningsprogram för området, som sträcker sig från gästhamnen till Kvarteret Bojen. För att få förslag som går utanför boxen tänker kommunen i visionsarbetet vända sig till samhällselever på Vadsbogymnasiet.

– Det har vi väldigt goda erfarenheter av sedan tidigare. Ungdomarna vitaliserar processen. Vi hoppas att få inspel kring hur vi kan förfina och förädla området, säger Johan Abrahamsson.

Goda förslag

Nu inkluderas även piren i arbetet och även om det finns bestämmelser som reglerar vad som kan göras och kostnader som kan bromsa idéerna, så hoppas kommunen få spännande förslag.

– Vi kan inte göra hur mycket byggnader som helst, men vi kan titta på till exempel sittmiljöer, statyer, planteringar och vilka kulturinrättningar som finns där.

Om det finns intresse på gymnasiet hoppas kommunen att det kan avsättas ett tillfälle under hösten när ungdomarna kan få tycka till.

Så ska hamnen utvecklas: ”Ska vara en plats för alla”Invånare vill ha badbrygga i norra hamn

Artikeltaggar

KommunstyrelsenMariestadMariestads kommunSamhälleVadsbogymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.