Låtsades att sälja syntar – döms till fängelse

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
En Mariestadsbo i 50-årsåldern levererade aldrig de beställda syntarna till två brottsoffer. Nu döms han i Skaraborgs tingsrätt.
Foto: Oskar Sjölander/Arkiv
En Mariestadsbo i 50-årsåldern lurade två personer på ett syntköp. Nu dömer Skaraborgs tingsrätt mannen till två månaders fängelse för bedrägeri.

I början av förra året lade mannen ut en annons om att han sålde en synt. En person från Norrköping nappade och förde över 2 450 kronor till mannens konto i tron att det skulle bli affär. Men någon synt levererades aldrig.

Mönstret upprepade sig i februari när en Motalabo förde över 2 622 kronor utan att något instrument skickades. Båda köparna gjorde en polisanmälan.

Den dömde varken erkänner eller förnekar bedrägerierna och säger att han inte minns dialogen med de drabbade.

Enligt tingsrätten finns det dock gott om bevis i form av sms-konversationer, transaktioner och kontoutdrag. Rätten menar att materialet visar att mannen tveklöst hade för avsikt att lura brottsoffren.

Erkänner vapenbrott

Vid tiden för gärningarna avtjänade Mariestadsbon redan ett fängelsestraff för misshandel. Mannen utförde bedrägerierna när han var villkorligt frigiven och med hänseende till återfallet dömer tingsrätten honom till fängelse på nytt.

Mannen ska betala skadestånd till de drabbade på samma summor som överförts till hans konto. Dessutom ska han betala en avgift till brottsofferfonden.

Mannen döms även för ringa vapenbrott eftersom han i slutet av förra året haft pepparsprayburkar i sin ägo. Denna gärning har han erkänt med förklaringen att han känt sig hotad.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.