Hoppa till huvudinnehållet

Busstur på linje 504 dras in – närtrafiken skonas för tillfället

Publicerad:
Nu dras in en av morgonturerna på linje 504 in som en följd av att Västtrafik måste spara. Turen har få resenärer. De hänvisas nu till en annan tur, som går inom fem-tio minuter.
Nu dras in en av morgonturerna på linje 504 in som en följd av att Västtrafik måste spara. Turen har få resenärer. De hänvisas nu till en annan tur, som går inom fem-tio minuter. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Västtrafik måste spara. För Mariestads del innebär det att en busstur på sträckan Mariestad-Töreboda försvinner.

– Vi kommer att följa upp effekterna av beslutet, säger Thomas Johansson, tillförordnad kommundirektör.

I början på året lade Västtrafik fram ett sparpaket för kollektivtrafiken i regionen. Nu står det klart att trafikbolaget inte behöver genomföra alla aviserade neddragningar.

Men några förändringar blir det. För Mariestads del innebär det att en dubbeltur på morgonen försvinner på linje 504 mellan Mariestad och Töreboda. Enligt Västtrafik har den få resande.

– Den sattes in som extrabuss framför allt för att gymnasieelever skulle kunna ta sig till skolan. Nu är det inte lika många som åker, men om antalet resenärer ökar så kan turen sättas in igen, säger Thomas Johansson.

Han förklarar att kommunen ska undersöka vilken påverkan beslutet får.

– Vi vill inte ha någon trängsel på bussarna.

Närtrafik till Ullervad

Västtrafik har också beslutat att lyfta ut närtrafiken från sparpaketet. Frågan kommer i stället att hanteras separat till hösten.

– Vi har haft mycket synpunkter på hur närtrafiken hanteras. Det är bra att den ses över i sin helhet och inte tas upp som ett sparförslag, anser Thomas Johansson.

Västtrafik vill dra in tur - kommunen kritisk: "Konstigt val"Kommunen ger Västtrafik bakläxa om Ullervadsbuss

Mariestads kommun har varit kritisk till Västtrafiks förslag att kommunerna ska finansiera närtrafiken på kvällar och helger.

– Det är fel att Västtrafik sparar genom att vältra över kostnader på kommunen. Det har vi framfört.

Kommunen vill också att Ullervad inkluderas i närtrafiken. Idag trafikeras orten endast med landsbygdsbussar. Kommunens förslag är att inkludera Ullervad i en slinga som stadsbussarna kör. Västtrafik har reagerat med tveksamhet, men kommunen har tryckt på och nu ska detta utredas.

Under tiden kommer Västtrafiks styrelse fatta ett formellt beslut om sparpaketet och den nya tidsplanen. Det sker den sista juni; ändringarna börjar gälla den 12 december i år.

Ny flexibiljett och höjda biljettpriserFortsatta problem på Kinnekullebanan

Artikeltaggar

KollektivtrafikMariestads kommunMariestads kommunSamhälleThomas JohanssonTöreboda kommunVästtrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.