Kommunen den nye sheriffen

Ledare
PUBLICERAD:

Alla kommuner ska bli skyldiga att arbeta brottsförebyggande. Det föreslår en statlig utredning. En kommun ska enligt förslaget bland annat upprätta en lägesbild över den lokala brottsligheten, utse ansvariga samordnare för brottsförebyggande arbete samt jobba systematiskt tillsammans med myndigheter för att minska brottsligheten i kommunen. Ansvaret för det brottsförebyggande arbetet ska ligga hos Kommunstyrelsen.

Det är i grunden ett rimligt förslag. Kommunerna kan göra stor skillnad för att göra Sverige tryggare. Även om vår tids brottslighet har blivit mer internationell är trygghet alltid något som måste byggas lokalt.

Flera kommuner har gått i bräschen och arbetar redan brottsförebyggande. Det handlar om klassiska kommunala uppgifter som att hålla rent och snyggt i det offentliga rummet. Att snabbt ta bort skräp och klotter spelar stor roll för invånarnas känsla av trygghet. Men det kan också handla om att ta sig an mer klassiska uppgifter som att upprätthålla ordning på gator och torg. Flera kommuner har anlitat ordningsvakter som patrullerar så kallade Lov3-områden. Brottsutsatta torg, gångstråk och hållplatser kan göras tryggare genom närvarande ordningsvakter.

Kommuner kan också agera för att göra så kallade utsatta områden tryggare. Inte minst kan de använda kommunala bostadsbolag för att göra områden tryggare och för att motverka antisocialt beteende. Det uppmärksammade Gårdstensprojektet i Göteborg är ett känt exempel. Utöver detta kan naturligtvis kommuner arbeta mer aktivt med skola och socialtjänst för att motverka brottslighet och otrygghet.

Men att kommuner faktiskt får lagstadgat ansvar för att arbeta brottsförebyggande säger också ganska mycket om tillståndet i Sverige. Under lång tid har det ansetts vara statens uppgift att upprätta lag och ordning. Det har staten inte lyckats med. Tingsrätter har lagt ned och poliskontor har stängts. I många områden har inte rättssamhället någon lokal representation och därmed har det över tid förlorat kännedomen om lokala förhållanden. Idag finns det kommuner som har utanförskapsområden och mc-klubbar men ingen fast polis.

Den nya uppgiften kommer att förändra kommunalpolitiken. Kommunstyrelsens ordförande blir ju någon form av sheriff. Väljarna rankar lag och ordning som det näst viktigaste politikområdet efter sjukvård. Vi kommer att få se fler lokalpolitiker som likt Christian Sonesson (M) i Staffanstorp profilerar sig i lokala trygghetsfrågor. Trygghetsfrågor kommer hamna högt upp också på den kommunala dagordningen.

Dock finns det skäl att vara vaksam mot det nya förslaget. Vem ska betala när kommunen åläggs statliga uppgifter? I utredningen nämns en ny omfördelning mellan kommuner. Det skulle sannolikt innebära att ytterligare pengar skjutsas från välskötta kommuner till orter där man inte tagit ansvar för den lokala tryggheten.

Mathias Bred

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.