Hoppa till huvudinnehållet

Tre unga åtalas för silobranden – Lantmännen kräver skadestånd

Publicerad:
I den här siloanläggningen anlades en brand den 20 mars. Tre unga pojkar åtalas nu misstänkta för grov skadegörelse.
I den här siloanläggningen anlades en brand den 20 mars. Tre unga pojkar åtalas nu misstänkta för grov skadegörelse. Foto: Per Engelbrektsson

Tre tonåringar misstänks ha orsakat branden i en silobyggnad i Tidan den 20 mars. Flera brandmän skadades i räddningsinsatsen. Nu åtalas pojkarna för grov skadegörelse och enligt åtalet finns vittnen och stödbevisning i filmer från appen Snapchat.

Det framgår av det åtal som lämnades in vid Skaraborgs tingsrätt på fredagseftermiddagen.

De tre tonåringarna har enligt assistentåklagare Erika Örtengren tillsammans och i samråd eller samförstånd anlagt branden.

De åtalas för grov skadegörelse, men samtliga tre förnekar brott. I bevisningen finns vittnesmål från poliser som har varit på platsen den aktuella kvällen samt andra vittnen som också sett personerna där.

Brottsplatsundersökningen visar att branden var anlagd.

I åtalet ingår också filmer från Snapchat som enligt åklagaren visar att trion eldat på den aktuella platsen en dag tidigare.

Skadades

Vid branden den 20 mars utbröt kraftigt brand och räddningstjänsten ryckte ut. Vid släckningsinsatsen föll flera rökdykare genom ett schakt i golvet. Olyckan fick stor uppmärksamhet, men att brandmännen skadades är inget som trion åtalas för. Olyckan utreds av Arbetsmiljöverket tillsammans med Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Siloanläggningen ägs av Lantmännen som bedömer att branden orsakat skador som motsvarar 300 000 kronor. De yrkar skadestånd på 100 000 kronor vilket motsvarar självrisken.

Två rökdykare skadade efter brand – misstänkt skadegörelseHär störtade rökdykaren genom betonggolvet
Brandingenjör undersöker hålen i betonggolvet där rökdykare skadades.
Brandingenjör undersöker hålen i betonggolvet där rökdykare skadades. Foto: Per Engelbrektsson

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.