Hoppa till huvudinnehållet

Ettårige Max skulle avlivas ”Folk skaffar hund utan att ha vett”

Publicerad:
Eva Gustavsson på hundcenter i Lyrestad räddade Max, en ettårig goldendoodel, från avlivning..
Eva Gustavsson på hundcenter i Lyrestad räddade Max, en ettårig goldendoodel, från avlivning.. Foto: Charlotte Ferneman

En lurvig svart virvelvind drar i kopplet. Egentligen skulle han ha varit död vid denna tidpunkt. Max tillhör den populära blandrasen goldendoodel. Han har trots sin ringa ålder haft flera hem. Uppfostran, kunskap och kärlek är bristvara hos nyblivna hundägare, vittnar Eva Gustavsson på Lyrestads hundcenter om.

I pandemitid har många blivit intresserade av att skaffa en fyrbent vän. Men för att denna relation ska hålla livet ut finns det krav.

– Att köpa och ha hund kostar mycket tid, pengar och arbete, säger Eva Gustavsson som driver Lyrestads hundcenter.

Hon har funnits där för vovvar i över 30 år och räddat de från misshandel, vanvård och avlivning. Ett av de senaste exemplen är Max, den svarta livlige hanen som tillhör den på senaste så populära korsning mellan golden retriever och pudel.

– Han köptes för avel men funkade inte där. Sedan såldes han till en ny person som på grund av flytt till lägenhet inte kunde ha kvar honom. Efter det hamnade han i ännu ett hem. Han var i en stressad situation instängd i en bur och bet, berättar Eva Gustavsson.

Ägarna hade bokad en tid för avlivning, kvällen innan dödsdatumet åkte Eva och hämtade Max.

Max är valpig och levnadsglad, trots sin ringa ålder har han flyttat flera gånger.
Max är valpig och levnadsglad, trots sin ringa ålder har han flyttat flera gånger. Foto: Charlotte Ferneman

Brist i hantering

Den svarta jätten är inte ens två år. Han är valpig, väl på bushumör slår han med tassarna. Men när undertecknad ger honom godis är Max väldigt försiktig, biter lugnt av en mumsbit i taget.

– Det är ofta i vardagshanteringen det brister. Folk köper hund och tror att den ska kunna allt, vara rumsren och lyda. Tänk om man gjorde så med bebisar.

Olika behov

Eva Gustavsson berättar att hon får flera samtal i veckan från hundägare som klagar över aggressiva och jobbiga hundar. Här är 4,5 månader unga valpen Aston ett exempel. Han är av rasen posavski gonic som sägs vara mycket bra för jakt av hare och räv.

– Ett ungt par köpte honom av en uppfödaren som sa att det skulle bli en utmärkt familjehund. Hunden skällde hela tiden och paret fick problem med grannarna i lägenheten och ringde mig, säger Eva som är märkbart tagen över händelsen.

Aston är 4,5 månader och av rasen posavski gonic, en jakthund med mycket vilja och bra näsa.
Aston är 4,5 månader och av rasen posavski gonic, en jakthund med mycket vilja och bra näsa. Foto: Charlotte Ferneman

– Aston kan bli en otroligt bra spårhund. Han vill jobba och är en arbetshund. Jag blir så ledsen över att det bara pengar som gäller hos uppfödarna numera, och att de som köper inte förbereder sig eller läser på alls.

– Olika raser har olika drifter.

Svett, svordomar och tårar

Just hysterin kring att köpa hund har grundaren av Lyrestads hundcentrum upplevt mycket på senaste.

– Folk ringer och frågar ””Finns hunden kvar?” bara någon timme efter att annonsen lagts ut. Så kan man göra med möbler men inte med djur. Jag säljer inte till första bästa. Hunden ska få må bra det är det viktigast för mig, säger Eva och berättar att hon därför skriver väldigt tydliga behov- och kravspecifikationer vid sina omplaceringsannonser.

Wilda är Eva Gustavssons egen följslagare, även hon är räddad ur en situation som ett hundliv inte bör innehålla.
Wilda är Eva Gustavssons egen följslagare, även hon är räddad ur en situation som ett hundliv inte bör innehålla. Foto: Charlotte Ferneman

Enligt henne är det mycket på grund av naivitet för hundens fortsatta omkostnader och behov, som många inte klara av att vara matte eller husse.

– Det handlar inte om krav och utmärkelser utan att funka i vardagen. Hundar är individer med behov, de sänder också signaler till varandra.

Vid sidan av foder, päls-, klo och veterinärvård krävs tid, för arbete och kärlek. Under pandemin likväl efter.

– Jag vill inte tänka på hur det blir när alla de som köpt hund nu, ska tillbaka till sina kontorsjobb, säger Eva och erkänner att hennes uppdrag innebär en del gråt och svordomar.

– Det är mest för att det aldrig är djurens fel, de utsetts för människor som i vissa fall inte har sund förnuft eller hundvett. Jag hoppas verkligen att fler skulle söka hjälp i tid.

Artikeltaggar

Djur och naturEva GustavssonHundLyrestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.