Hoppa till huvudinnehållet

Inga personskador efter ovädret

Publicerad:
Under söndagen skadades flera träd av blåsten och regnet, men även blixten gjorde sitt. Strax intill Bråtenvägen, mellan Akaciastigen och Valnötsstigen står det här trädet som blev helt ringbarkat. Foto: Anna Fröjd

Gårdagens regn, blixtar och dunder gick hårt åt Mariestads träd.

Brutna grenar går att se på platser lite här och var, medan bark som skalats av från sin stam är en mer sällsynt efterlämning av den åskby som rörde sig över staden.

Efter söndagens oväder har Mariestad kommuns parkavdelning haft fullt upp.

– Det har varit en intensiv dag och det är ett par träd som har gått i backen. Jag vet inte det exakta antalet, men vi har nog fått in rapporter om 15-talet fall. Framför allt är det mycket grenar som har gått av, säger Linus Engqvist, arbetsledare på parkavdelningen.

Trots att det funnits mycket att göra har inte några större skador inträffat.

Innebandymålvakten fick båten klyvd under åskovädret

– Några gång- och cykelbanor var blockerade, men vi har inte haft bekymmer med stora vägar, utan det löstes under gårdagen. Det har inte varit några personskador, utan det är bara något staket som gått sönder, säger Linus Engqvist.

Även stora träd fick ge vika för vinden.
Även stora träd fick ge vika för vinden. Foto: Anna Fröjd

Mycket löv på träden

Att det är just mycket träd och grenar som påverkats av ovädret tror arbetsledaren beror på årstiden.

– Nu är det mycket löv på träden vilket dels gör att vindfånget blir helt annat, dels att grenarna bli tyngre. Under mitt ett och ett halvt år på parkavdelningen är det den mest omfattande stormen jag varit med om, säger han.

Under söndagen mätte Räddningstjänsten Östra Skaraborg 8,8 millimeter regn i centrala Mariestad fram till klockan 20:00.

Linus Engqvist berättar att han och hans kollegor på kommunens parkavdelning har haft fullt upp under måndagen.
Linus Engqvist berättar att han och hans kollegor på kommunens parkavdelning har haft fullt upp under måndagen. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

”Röta inifrån”

Ett av träden som föll till marken fanns i Stadsparken. Det var inte första gången, så sent som i höstas gav ett av träden vika för vinden och föll över lekplatsen som finns i parken.

– Vi vet om att träden i Stadsparken börjar bli till åren och är i dåligt skick. Men det är lite lurigt eftersom de flesta träden där ser ut att vara välmående. Det vi har sett de här två gångerna är att det är någon röta inifrån, säger Linus Engqvist och fortsätter:

– Det är något som vi verkligen behöver gå till botten med. Vi får göra någon typ av utredning för att försöka förutse så att det här inte händer någon mer gång. Även om ingen skadats är det olustigt när det sker så centralt.

I höstas föll ett träd ner vid lekplatsen i Stadsparken, under söndagens föll ytterligare ett av de stora träden.
I höstas föll ett träd ner vid lekplatsen i Stadsparken, under söndagens föll ytterligare ett av de stora träden. Foto: Anna Fröjd

Redan i höstas när förra trädet föll pratades det om att göra en inventering, har den blivit av?

– Nej, vi har tyvärr inte hunnit med det.

Barn lekte i lekplats när träd föllTräden ska kollas efter olyckan

Artikeltaggar

Linus EngqvistRäddningstjänstenStadsparkenVäder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.