Statsminister Stefan Löfven förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen som Vänsterpartiet tagit initiativ till. Mariestadspolitikern Marie Engström Rosengren (V) anser att regeringen inte borde vara förvånad.
– Vi gjorde något som sades redan för 2,5 år sedan, säger hon.
Bland lokalpolitikerna i Mariestad är reaktionerna blandade efter måndagens händelser.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) är inte förvånad.
– Det var kanske väntat. Med tanke på att regeringen har hanterat Vänsterpartiet som en dörrmatta förstår man V:s agerande. I ett samarbete kan du inte ta för givet att någon enbart ska vara stödhjul. Det här hade kunnat lösas genom att man pratat med varandra.
Han förklarar att Moderaterna är rustade för att hantera ett extraval om det går så långt.
– Men jag tror att detta kommer att lösas i talmansrundorna.
Löfven faller – bortröstad av riksdagenI det avseendet får han medhåll av Vänsterpartiets Marie Engström Rosengren, som har flera års erfarenhet som riksdagspolitiker:
– Det finns fortfarande utrymme att lösa detta utan extraval. Det handlar om politisk fingerfärdighet, säger hon.
Hon anser att det är frånvaron av just detta som lett fram till den politiska krisen.
– Ibland har samarbetet i riksdagen lämnat en hel del i övrigt att önska. Jag förstår den frustration som finns när ett stort parti tar ett mindre för givet. Som vår partiledare Noshi Dadgostar har sagt, har regeringen ett ansvar för att se till att den har majoritet för sina förslag. Sådan är lagen. Nu har vi fått politisk turbulens och det kanske inte alla tycker att det är så bra, men det är nyttigt att hålla demokratin levande på det här sättet.
Under måndagen hölls en misstroendeomröstning i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven, där han förlorade med siffrorna 181 mot 109. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot honom.
Det innebär att den nuvarande regeringen faller. Stefan Löfven kan antingen avgå eller utlysa extraval. Avgår han måste en ny regering tillsättas och det arbetet leds av riksdagens talman, Andreas Norlén. Då kan Löfven få en ny möjlighet att bilda regering eller så får någon annan chansen.
Det tycker inte Janne Jansson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Mariestad.
– Situationen är mycket olycklig. Vänsterpartiet har inte haft någon plan för vad som skulle hände om regeringen föll.
Han noterar också att partiet gick samman med Sverigedemokraterna för att rösta ner regeringen.
Nu hoppas Janne Jansson på en ny S-ledd regering.
– Även om det blir S och MP igen kommer den att se helt annorlunda ut. Men vi vet inte vad som händer i talmansrundorna, kanske vill Centerpartiet ställa upp i regering?
Anders Karlsson, C-märkt kommunalråd i Mariestad, upplever att det är ett oroligt läge och ser stora utmaningar på riksplanet.
– Lokalt har vi ett väldigt bra allianssamarbete i Mariestad, men det är en viss skillnad. Man måste hitta konstruktiva lösningar någonstans i mitten i rikspolitiken, säger han.
Det instämmer Mats Karlsson, Miljöpartiet, i.
– Det bästa vore om det görs en överenskommelse nu och har det ordinarie valet om ett år. Alltför många val alltför tätt är inte bra för demokratin, anser han, men tillägger:
– Blir det ett extraval så är vi beredda på det. Det är egentligen folks engagemang som är det viktiga. Nu får vi gilla läget.
Statsminister Stefan Löfven har nu en vecka på sig att välja mellan att avgå eller att utlysa extra val.