Hoppa till huvudinnehållet

Lokala reaktioner efter att regeringen fälls: ”Det är inte förvånande”

Publicerad:
Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen.
 Flera lokalpolitiker i Mariestad är inte förvånade. ”Regeringen har hanterat Vänsterpartiet som en dörrmatta”, säger Johan Abrahamsson (M).
Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen. Flera lokalpolitiker i Mariestad är inte förvånade. ”Regeringen har hanterat Vänsterpartiet som en dörrmatta”, säger Johan Abrahamsson (M). Foto: Anders Wiklund/TT

Statsminister Stefan Löfven förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen som Vänsterpartiet tagit initiativ till. Mariestadspolitikern Marie Engström Rosengren (V) anser att regeringen inte borde vara förvånad.

– Vi gjorde något som sades redan för 2,5 år sedan, säger hon.

Bland lokalpolitikerna i Mariestad är reaktionerna blandade efter måndagens händelser.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) är inte förvånad.

– Det var kanske väntat. Med tanke på att regeringen har hanterat Vänsterpartiet som en dörrmatta förstår man V:s agerande. I ett samarbete kan du inte ta för givet att någon enbart ska vara stödhjul. Det här hade kunnat lösas genom att man pratat med varandra.

Johan Abrahamsson (M) är inte förvånad över att det blev en misstroendeomröstning mot regeringen. ”Det hade kunnat lösas med dialog”, säger han.
Johan Abrahamsson (M) är inte förvånad över att det blev en misstroendeomröstning mot regeringen. ”Det hade kunnat lösas med dialog”, säger han. Foto: Charlotte Ferneman

Han förklarar att Moderaterna är rustade för att hantera ett extraval om det går så långt.

– Men jag tror att detta kommer att lösas i talmansrundorna.

Löfven faller – bortröstad av riksdagen

I det avseendet får han medhåll av Vänsterpartiets Marie Engström Rosengren, som har flera års erfarenhet som riksdagspolitiker:

– Det finns fortfarande utrymme att lösa detta utan extraval. Det handlar om politisk fingerfärdighet, säger hon.

Marie Engström Rosengren (V) anser att regeringen har tagit Vänsterpartiet för givet.
Marie Engström Rosengren (V) anser att regeringen har tagit Vänsterpartiet för givet. Foto: Charlotte Ferneman

Hon anser att det är frånvaron av just detta som lett fram till den politiska krisen.

– Ibland har samarbetet i riksdagen lämnat en hel del i övrigt att önska. Jag förstår den frustration som finns när ett stort parti tar ett mindre för givet. Som vår partiledare Noshi Dadgostar har sagt, har regeringen ett ansvar för att se till att den har majoritet för sina förslag. Sådan är lagen. Nu har vi fått politisk turbulens och det kanske inte alla tycker att det är så bra, men det är nyttigt att hålla demokratin levande på det här sättet.

Under måndagen hölls en misstroendeomröstning i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven, där han förlorade med siffrorna 181 mot 109. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot honom.

Det innebär att den nuvarande regeringen faller. Stefan Löfven kan antingen avgå eller utlysa extraval. Avgår han måste en ny regering tillsättas och det arbetet leds av riksdagens talman, Andreas Norlén. Då kan Löfven få en ny möjlighet att bilda regering eller så får någon annan chansen.

Janne Jansson (S) tycker att den politiska utvecklingen på riksplanet är tråkig, men tror att det kommer att lösa sig utan extraval.
Janne Jansson (S) tycker att den politiska utvecklingen på riksplanet är tråkig, men tror att det kommer att lösa sig utan extraval. Foto: Charlotte Ferneman

Det tycker inte Janne Jansson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Mariestad.

– Situationen är mycket olycklig. Vänsterpartiet har inte haft någon plan för vad som skulle hände om regeringen föll.

Han noterar också att partiet gick samman med Sverigedemokraterna för att rösta ner regeringen.

Nu hoppas Janne Jansson på en ny S-ledd regering.

– Även om det blir S och MP igen kommer den att se helt annorlunda ut. Men vi vet inte vad som händer i talmansrundorna, kanske vill Centerpartiet ställa upp i regering?

Anders Karlsson, C, är bekymrad över det uppkomna politiska läget på riksplanet.
Anders Karlsson, C, är bekymrad över det uppkomna politiska läget på riksplanet. Foto: Charlotte Ferneman

Anders Karlsson, C-märkt kommunalråd i Mariestad, upplever att det är ett oroligt läge och ser stora utmaningar på riksplanet.

– Lokalt har vi ett väldigt bra allianssamarbete i Mariestad, men det är en viss skillnad. Man måste hitta konstruktiva lösningar någonstans i mitten i rikspolitiken, säger han.

Mats Karlsson, MP, säger att partierna nu får förhålla sig till det läge som uppstått och försöka göra det bästa av situationen.
Mats Karlsson, MP, säger att partierna nu får förhålla sig till det läge som uppstått och försöka göra det bästa av situationen. Foto: Charlotte Ferneman

Det instämmer Mats Karlsson, Miljöpartiet, i.

– Det bästa vore om det görs en överenskommelse nu och har det ordinarie valet om ett år. Alltför många val alltför tätt är inte bra för demokratin, anser han, men tillägger:

– Blir det ett extraval så är vi beredda på det. Det är egentligen folks engagemang som är det viktiga. Nu får vi gilla läget.

Statsminister Stefan Löfven har nu en vecka på sig att välja mellan att avgå eller att utlysa extra val.

Artikeltaggar

Anders KarlssonCenterpartietJanne JanssonJohan AbrahamssonMarie Engström RosengrenMariestadMats KarlssonMiljöpartietModeraternaPolitikRiksdagenSocialdemokraternaStefan LöfvenVänsterpartiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.