Mycket snack men mindre pengar

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Jan Fleischmann
Att vara folkvald är ett av de finaste uppdragen man kan ha, enligt oss som skriver under denna text. Att vara folkvald innebär att man fått ett ansvar från medborgarna att verka för deras bästa, utifrån den ideologi man står för.

En viktig dimension i detta ansvar är att vara ärlig, gentemot sina motståndare, och inte minst gentemot väljarna. Det vi såg i budgetdebatten, och i Socialdemokraternas budgetförslag, var däremot oärligt, och syftet med Socialdemokraternas budget var endast att lägga grunden för den valkampanj som snart kommer att dra igång på allvar.

Låt oss förklara vad vi menar. I sossarnas budgetförslag, och i den press som de fått kring detsamma, kan man läsa om stora satsningar: på arbetsmiljö, mot psykisk ohälsa, generella och till äldreomsorgen riktade satsningar i socialnämnden, och inte minst många miljoner till skolan, som enligt Socialdemokraterna (och mediebilden) är kraftigt underfinansierad.

Det som däremot inte tydligt framkommit, är att sossarna i sin iver att producera en riktig valbudget inte tagit med de tillkommande kostnader som tjänstemännen skrivit fram i det ursprungliga budgetförslaget, som vi alla utgår från när vi gör våra budgetar. Det innebär, att trots ”mångmiljonsatsningar” på skolan, så är våra två budgetar i princip identiska. Det innebär också, att trots stora tillskott till socialnämnden, så skulle pengarna inte räcka till samhällets mest utsatta som behöver försörjningsstöd. På sista raden har Socialdemokraterna 791 000 kronor mindre i sin budget än vad Alliansen har, just för att de bortsett från pengar som verksamheten efterfrågar, och som de måste få, för att verksamheten ska gå ihop. Det här är värt att upprepas: Socialdemokraterna la i sitt budgetförslag 791 000 kronor mindre än Alliansen. Samtidigt hävdar de att de förstärker budgeten och ”satsar”.

Det enda de har gjort är att lägga grunden för att det kommande året kunna berätta för er väljare att de minsann satsade betydligt mer än vad den snåla Alliansen gjorde i sin budget. Trots att de i själva verket lagt mindre. Det är inte ett ärligt eller seriöst sätt att bedriva politik på.

Anette Carlsson (M)

Utbildningsnämndens ordförande

Richard Thorell (M)

Socialnämndens ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.