Hoppa till huvudinnehållet

Extraarbete när långa fordon ges svängrum i korsning

Publicerad:
Just nu pågår arbetet med att bredda vägen i korsningen Sandbäcksvägen-Mariagatan.
Just nu pågår arbetet med att bredda vägen i korsningen Sandbäcksvägen-Mariagatan. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestads kommun arbete med en passage för gång- och cykeltrafik vid korsningen Sandbäcksvägen-Mariagatan skulle ha varit klart. Men i samband med projektet har långa fordon fått problem med att svänga in på Mariagatan. Nu pågår merarbete för att bredda vägkorsningen.

För ett par månader sedan startade arbetet med passagen som innebär att gång- och cykelbanan flyttas in på Mariagatan i stället för mitt i korsningen mot Sandbäcksvägen.

– Förändringen görs för att öka säkerheten för oskyddade trafikanter. Tidigare har cyklisterna kunnat trampa i full fart genom korsningen och därför varit svåra för bilisterna att upptäcka. Framöver måste cyklisterna ned på Mariagatan innan de tar sig upp på Sandbäcksvägen igen, säger Marie Andersson, trafikingenjör på Mariestads kommun.

I projektet ingår också två refuger på Sandbäcksvägen. De ska göra det lättare för oskyddade trafikanter att korsa gatan. Men om refugerna underlättat för vissa, har de ställt till oanade bekymmer för andra. Långa fordon har haft stora problem att svänga in på Mariagatan eftersom de inte längre kan använda motsatt körbana när de ska ta sig in i kurvan.

– De har tvingats åka över trottoaren. Förutom att det innebär olycksrisk har kantstenarna förstörts. Det här var ingenting vi hade med i beräkningen från början utan upptäcktes när arbetet startade, säger Marie Andersson.

Plan utan fordon

Helt plötsligt uppstod extraarbete för kommunen som nu jobbar med att bredda vägkorsningen tre meter för att ge plats åt lastbilar och bussar.

– Det är inte bra att projektet försenas. Men i slutändan blir den här lösningen bättre även för långa fordon. De har tillräckligt med plats för att hålla sig i sitt körfält när de svänger.

Hur har ni kunnat missa att ta hänsyn till hela trafiksituationen i den ursprungliga planen?

– Vi hade fokus på säkerhetsåtgärder för oskyddade trafikanter och det gick tyvärr ut över fordonsbiten. Jag kan inte säga exakt vad det beror på.

Hur dyrt blir extraarbetet?

– Det vet jag inte i nuläget. Men hela totalkostnaden landar på cirka 500 000 kronor, säger Marie Andersson.

Projektet väntas vara klart i slutet av nästa vecka.

Artikeltaggar

Gång- och cykelvägMariagatanMariestads kommunSandbäcksvägenTrafikVägarbete

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.