Hoppa till huvudinnehållet

Ny mötesplats vid Humlet - ”Som en ungdomsgrupp för äldre”

Publicerad:
På baksidan av seniorboendet Humlet, på den nybyggda altanen, bjuder Annelie Blomberg de äldre på tårta och kaffe. Foto: Charlotte Ferneman

Ofrivillig ensamhet och psykisk samt fysisk ohälsa har blivit mer vanligt, inte minst genom pandemin och hos äldre. Därför är Eva Wessman Davidsson nu glad att hennes vision om en mötesplats i kommunens regi blivit verklighet.

– Det har saknats en träffpunkt för de äldre,säger projektledaren.

Solen värmer bra på vid baksidan av seniorboendet Humlet. På en nybyggd altan har en grupp äldre tagit plats.

– Snickarna har jobbat här ända tills igår kväll, jag såg när bilarna lämnade, säger AnnBritt Johansson.

Hon är likt Ingvor Sjöberg mycket glad över den nya uteplatsen, som ska kompletteras med ett räcke. Även inne i lokalen på Drottninggatan väntar jobb, bland annat ska ett nytt kök få plats i det som tidigare var Humlets gymnastikhall.

AnnBritt Johansson och Ingvor Sjöberg är mycket glada över den nya uteplatsen och träffarna utomhus.
AnnBritt Johansson och Ingvor Sjöberg är mycket glada över den nya uteplatsen och träffarna utomhus. Foto: Charlotte Ferneman

Men trots att det händer mycket byggarbeten, är lokalen som fått namnet Träffpunkten Sonja endast en del i helheten.

Stadig ökning

Fokus ligger på att minska äldres ofrivilliga ensamhet och psykiska samt fysiska ohälsa.

– Drömmen är att detta ska vara en öppen verksamhet där man kan vara när som helst, säger Eva Wessman Davidsson.

Eva Wessman Davidsson har sedan november 2020 varit projektledare för Mariestads kommuns nya mötesplats för äldre.
Eva Wessman Davidsson har sedan november 2020 varit projektledare för Mariestads kommuns nya mötesplats för äldre. Foto: Charlotte Ferneman

Hon har sedan november 2020 varit projektledare för Mariestads kommuns nya mötesplats för äldre. Genomförandet har på grund av pandemin bromsats upp. Men sedan påsk har det arrangerats utomhusträffar.

– Första gången var vi fyra personer, nu har det ökat stadigt, säger Annelie Blomberg, som är anhörigsamordnare på kommunens stödteam.

Vid sidan av alla kommunens äldre ska Träffpunkten Sonja även användas av stödteamet.

– Jag jobbar ihop med två sjuksköterskor. Vi ser flera möjligheter att kunna nyttja lokalen och samarbeta med Eva, säger Annelie Blomberg.

Kaffe med dopp ute i solen är toppen tycker Per-Olof WInell och hans bordsdam.
Kaffe med dopp ute i solen är toppen tycker Per-Olof WInell och hans bordsdam. Foto: Charlotte Ferneman

Social samvaro

Tisdagens utomhusträff var likväl en sommaravslutning med tårta och kaffe. Till hösten hoppas projektledaren Eva Wessman Davidsson att verksamheten kan flytta in i lokalen, men beroende på pandemiläget med anmälan och i smågrupper.

Christer Alvring gillar att fotografera, han passade även på att föreviga midsommarfikat på bild.
Christer Alvring gillar att fotografera, han passade även på att föreviga midsommarfikat på bild. Foto: Charlotte Ferneman

– Det ska finnas möjlighet till social samvaro. Vi har fått tips på aktiviteter och tar gärna emot fler, men även den som bara vill vara här för att se folk och umgås utan att delta i något är välkommen, säger hon.

– Ja, det blir som en ungdomsgrupp för äldre.

Artikeltaggar

ÄldreÄldreboendeDrottninggatanEnsamhetHumleparkenMariestadMariestads kommunMariestads kommunPsykisk ohälsaVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.