När resan är målet skadar det inte att förlägga den till vackra omgivningar. I Mariestadstrakten finns gott om natursköna vandrings- och cykelleder. Som den nya Vänerleden, där man redan i år kan testa att åka.
Intresset för att vistas i naturen har funnits länge och växt allt mer under de senaste tjugo åren. När pandemin stängde gränserna tog friluftslivet extra fart.
– Vi tror att intresset kommer att hålla i sig i år och det är bra tajmat med tanke på att vi har två nationella cykelleder på gång i området, säger Anna Söderman, turismutvecklare i Mariestad.
Lederna hon tänker på är Göta kanalleden och Vänerleden. Sannolikt kommer de att få sin officiella status och invigning först 2022, men redan nu kan den som vill färdas på dem.
Vänerleden är totalt 630 kilometer lång. Den sträcker sig runt sjön Vänern och delas upp i fyra avsnitt. Två av dem går igenom Mariestads kommun, den sydöstra etappen mellan Vänersborg och Mariestad samt den nordöstra etappen mellan Mariestad och Karlstad.
– Vi tjuvstartar med vägbeskrivning och kartor på webben. Det kommer också att tas fram paket i samarbete med lokala företag som är anpassade för olika målgrupper, barnfamiljer, professionella cykelgäng, motionärer och så vidare, berättar Anna Söderman.
Att cykla utmed Göta kanal är sedan länge ett populärt nöje och passar både stora och små. Läs mer om sevärdheter vid kanalen på annan plats i denna bilaga.
En annan cykeltur som Anna Söderman tipsar om utgår från hembygdsgården Persgården i Karleby. På en tre mil lång sträcka finns 17 sevärdheter att upptäcka.
– Det är härliga miljöer och du följer en del av Biosfärleden, berättar Anna Söderman.
Just Biosfärleden är en sträcka där besökare kan välja mellan att gå till fots eller cykla. Den går från Läckö slott i Lidköpings kommun via Kinnekulle till Mariestad.
– Det är få som tar sig hela sträckan på 136 kilometer, men det går bra att gå etappvis och du kan kombinera vissa av dem med tåg, vilket också gör det mer hållbart, säger Anna Söderman.
För den som vill uppleva skärgården finns flera vandrings- och cykelleder på Torsö och Brommö. Från Laxhall kan man ta sig både norr- och söderut eller ta färjan till Brommö, där ingen fordonstrafik är tillåten.
– Lederna är väl skyltade med informationstavlor som berättar vad man passerar. Naturen är fantastisk och du går sjönära, förklarar Anna Söderman.
Läs mer om Torsö och Brommö i en annan artikel i bilagan.
Men man måste inte åka långt från Mariestads stadskärna för att uppleva naturen. En vandringsled går mellan Ekudden och Sandviken. Den följer Vänerns strandlinje och passerar genom två naturreservat.
– Trots att den finns så centrumnära är det inte alla Mariestadsbor som känner till den, säger Anna Söderman.
För den som tar sig fram med barnvagn eller i rullstol är utbudet något mer begränsat. Anna Söderman föreslår ”Hälsans stig” och ”Fyra broar”, som båda är förlagda till centrala Mariestad och som bjuder på olika sevärdheter längs vägen.
– Sedan kan man gå utmed Göta kanal och i Tiveden har vissa leder tillgänglighetsanpassats, berättar hon.
Vandringsleder
Nedan ges några exempel på vandringsleder i Mariestads kommun. Mer information, vägbeskrivning och karta finns på kommunens turistsida: mariestad.se
Stenhuggarstigen, Lugnås: Natur- och kulturvandring där gamla dagbrott efter kvarnstensframställning passeras, Längd: 6 km, kan kortas ned.
Sjötorp-Harnäs-Surö: Led utmed Vänern där man passerar flera sevärdheter, bland annat Surö bokskog, flera fyrar och en sandstrand. Längd: 9,6 km, kan kortas ned.
Laxhall-Sandbäcken, Torsö: Leden passerar flera badplatser och man kan följa Vänerkanten eller gå igenom djup skog. Vid Sandbäcken finns en hembygdsgård med servering samt sagostig för barnen och vid Laxhall finns en restaurang. Längd: 9-10 km.
Laxhall-Sandvik, Fågelö (Torsö): Norr om Laxhall finns flera slingor att vandra. Hela sträckan från Laxhall via Hattarevik till Sandviks badplats är 25 km lång, men det går också att gå kortare etapper. Sträckorna har olika svårighetsgrad.
Brommö: På ön finns en markerad vandringsled som passerar flera fina sandstränder och är relativt lättvandrad. Längd 14 km.
Ekudden-Sandviken, Mariestad: Leden går genom två naturreservat och tar vandraren från Hamnbron till Sandvikens badplats. På vägen passeras Ekuddens camping, Sommargården Bäcken och Mariestads golfklubb där det finns servering. Längd: 6 km.
Fyra broar, Mariestad: Vandringen tar dig över Gärdesbron, Universitetsbron, Marieholmsbron och Hamnbron, som alla leder över ån Tidan. På vägen finns flera sevärdheter och fina vyer. Längd: 1,8 km.
Cykelleder
Nedan presenteras ett urval av cykelleder i Mariestads kommun. Mer info finns på kommunens turistsida på sajten mariestad.se.
Lilla Oxtrampen, Mariestad: En naturskön rundtur genom ett böljande landskap via de små orterna Årnäs, Österäng, Bredsäter, Lugnås och Björsäter. Längd: 45 km.
Blomstervägen, Sjötorp: Leden går i ett område mellan Sjötorp och Lyrestad och har fått sitt namn av de blommande dikesrenarna. Där kan man också se den sällsynta gula färgginsten, ”Lyrestadginsten”. Längd: 22/28 km.
Brommö: Cykelleden tar en runt ön till fina badstränder och utkikspunkter. Ön är i princip bilfri och har få invånare. Dock bör man passa färjans tider. Längd: 16 km.
Torsö: På ön finns flera sträckor att cykla. Färden går genom ett landskap där skog blandas med åkrar och kan ge både naturupplevelser och badmöjligheter. Längd: Miltals.
Vänerleden: Den blivande nationella leden runt Vänern kan testas redan i år. På lakevanern.se finns vägbeskrivning och karta över etapperna. Längd: 630 km
Göta kanalleden: Att cykla utmed Göta kanal är ett gammalt nöje i Skaraborg, som fick sitt stora genomslag efter ett inslag i tv-programmet Packat och klart 1998. Turen kan kombineras med en båtresa. Längd: 70 km på västgötasidan.