Hoppa till huvudinnehållet

Baka, baka liten kaka - i sommar det ska smak

Publicerad:
Hoppas det ska smaka med en kaka eller två i sommar.
Hoppas det ska smaka med en kaka eller två i sommar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Visst är det gott med något hembakat till sommarfikat? Till dig som vill förädla naturens gottigheter kommer här några boktips. De är både för bagare med avslappnad inställning, föräldrar som vill få sina unga gamers att laga mat och studerande med stram ekonomi.

Baka på 30 minuter, bakbok av Nina Hermansen, utgiven på Bonnier fakta.
Baka på 30 minuter, bakbok av Nina Hermansen, utgiven på Bonnier fakta.

Baka på 30 minuter av Nina Hermansen, Bonnier fakta

Att baka kan vara en avslappnande hobby, ett yrke eller något som måste göras ”för nu är det kalas igen”. Det beror lite på vem som håller i vispen. Själv bakar jag när andan faller på och det kan gå långt mellan varven. Men med Nina Hermansens bok Baka på 30 minuter i handen är det svårt att låta bli. De frestande bilderna och de till synes enkla recepten lockar.

Där finns småkakor, smördegskakor, pajer, matbröd och bullar i olika varianter – jodå, det finns genvägar för att klara halvtimmesgränsen som boken utlovar.

Jag är uppenbarligen i rätt målgrupp för boken, alltså den som gärna bakar, men vill att det ska gå snabbt och lätt, och bli gott.

Jenny Åberg


Lindas baka i långpanna av Linda Andersson, Semic

Ett kök klarar sig inte utan denna. Alltså varken utan denna bok eller en långpanna. Linda Andersson gör det tydligt med detta mästerverk.

Enkla men festliga matbröd, mjuka eller torra kakor samt tårtor. Bakning har inga gränser, eller snarare långpannan.

Leopardkakan blev favorit direkt. Utöver den lockar särskild mazarinkaka, brookies och solskensbullarna. Men även många av de andra över 50 recepten lockar till att baka.

Återigen övertygar Andersson med stilren och snygg layout. Enkla och tydliga instruktioner i text och bild. Småbilderna som förklarar steg för steg är faktiskt av nytta i denna bok.

Birthe Wetter


Karin Tuvell har skrivit Kokbok för gamers som inte orkar 2.0, en kokbok för dataspelande ungdomar eller andra som helt enkelt inte orkar laga avancerade rätter, men som ändå vill ända okej mat.
Karin Tuvell har skrivit Kokbok för gamers som inte orkar 2.0, en kokbok för dataspelande ungdomar eller andra som helt enkelt inte orkar laga avancerade rätter, men som ändå vill ända okej mat.

Kokbok för gamers som inte orkar 2.0 av Karin Tuvell, Idus förlag

Hur får man dataspelande ungdomar att äta vettigt? Med den ingången har Karin Tuvell skapat en kokbok som möter spelarna på deras planhalva – eller ska man säga ”level”? För i den här kokboken finns det inte bara gott om roliga, goda och lättlagade recept, det används också många uttryck från spelvärlden (lyckligtvis finns även en ordlista).

Boken är pedagogiskt uppbyggd, innehåller en mängd tips och recept av olika svårighetsgrad. Rätterna är bättre alternativ till köpt snabbmat, men ändå lockande och består av allt från mellanmål till middag.

Får tummen upp från såväl undertecknad som min speltokiga familj.

Jenny Åberg


Elsas husdröm av Elsa Billgren, Bookmark

Som undertiteln: "en sommar, en sorg och tusen loppisar" antyder, är detta en väldigt spretig bok. Det börja med att läsaren får reda på hennes cancersjukdom, introduktionen blir därmed sorligt. Rätt som det är kastas man sedan ut på loppisar och i ett hus som köpts. Vidare tipsas det om recept, buketter och om att sy klänning.

Allt detta känns som en undanflykt, något som får en att fundera på annat än sjukdom. Kanske passar den väl för människor i en svår livssituation som behöver inspiration?

Jag kan förstå Elsa Billgren, men om allt detta passar i bokform är jag tveksam till.

Sist men inte minst är det tråkigt att fotografen, som står för mycket innehåll i boken endast får en liten byline inne i boken. Vissa bilder är riktigt bra, dock synd att inte alla är i färg.

Charlotte Ferneman


Vår kokbok student av Sara Begner, Norstedts

Som student är vällagade, näringsrika och varierande maträtter oftast inte högt prioriterade. För den som vill leva på annat än panpizza och snabbnudlar kan denna bok vara till hjälp på traven.

Även om sidornas utseende inte är så lockande, ska boken få beröm för sina realistiska bilder. Recepten är också tydliga och strukturerade.

Vid varje recept finns symboler som visar om rätten exempelvis är vegetarisk, passar bra att frysa eller innehåller laktos, vilket även det kan vara en hjälpande hand. Förutom varierade rätter innehåller boken även tips på hur att ta vara på rester och spara pengar när man handlar. Summa summarum en räddare för studenters överlevnad.

Anna Fröjd

Artikeltaggar

BakningLitteraturLivsmedelRecensionRecept