Hoppa till huvudinnehållet

Därför besöker Carolina Klüft Gullspång

Publicerad:

Fritidsbanken i Gullspång är åter öppen för allmänheten och teamet kickar igång sommaren med ett hinderbaneprojekt.

Teamet på Fritidsbanken sköter prylbiblioteket där man gratis kan låna utrustning, leksaker och spel över en dag eller i två veckor.
Teamet på Fritidsbanken sköter prylbiblioteket där man gratis kan låna utrustning, leksaker och spel över en dag eller i två veckor. Foto: Karin Viola Eriksson

Första sommaren som Fritidsbanken hade öppet hade de en stor tillströmning. Coronapandemin tvingade många av kommunens verksamheter och fritidsbanker runt om i Sverige att tillfälligt stänga. Även Gullspångs Fritidsbank fick ha stängt en period under höst, vinter och våren 2020/2021. Nu står den åter öppen för allmänheten. Men helt stängt har den heller inte varit, berättar Malin Hjalmarsson som är samordnare på Fritidsbanken.

– Folk har fått beställa och låna saker i dörren. Under hösten lånade vi ut mängder med vandringsryggsäckar och under vintern lånade vi ut omkring 400 par skridskor och all möjlig skidutrustning.

Teamwork

Malin Hjalmarsson byggde tillsammans med Muhammad Omar och fyra feriepraktikanter upp Fritidsbanken förra sommaren. I år blir de sju feriepraktikanter som har hand om verksamheten. Det är ungdomar som precis slutat nian i grundskolan eller ettan eller tvåan på gymnasiet som av Gullspångs kommun får chansen att sommarjobba tre veckor.

Den första av de tre veckorna har redan passerat och feriepraktikanterna själva är mycket glada över sin praktikplats.

– Det är roligt att få vara med och hjälpa dem barn som annars inte haft så mycket att göra på sommaren, säger feriepraktikanten Tuva.

– Om man gillar att jobba med barn och unga så är Fritidsbanken helt rätt ställe att jobba på, säger feriepraktikanten Abdi.

Feriepraktikanterna Kajsa och Nora stämmer in och tillägger att det är roligt att få vara utomhus, träffa människor och att också själva få hitta på aktiviteter.

Samordnaren Malin Hjalmarsson ger en eloge till feriepraktikanterna och är glad över samarbetet med kommunen.

– För varje aktivitet vi anordnar väljs en ansvarig ledare ut bland praktikanterna, på så vis får alla prova på ledarrollen. Så även om de inte kände sig som självklara ledare innan, har de fått växa in i sina roller som ungdomsledare, säger Malin Hjalmarsson.

Varje dag hittar teamet på aktiviteter för alla åldrar. Den här dagen rullades pingisbordet ut på torget i Gullspång. Olavi Raatikainen och Erik Ros hakade på på en match pingis.
Varje dag hittar teamet på aktiviteter för alla åldrar. Den här dagen rullades pingisbordet ut på torget i Gullspång. Olavi Raatikainen och Erik Ros hakade på på en match pingis. Foto: Karin Viola Eriksson

Pep-up

Fritidsbanken i Gullspång deltar tillsammans med andra Fritidsbanker från hela Sverige i satsningen Pep-Up. Det är organisationen Generation Pep som står bakom projektet tillsammans med den tidigare friidrottaren Carolina Klüft.

– Vi kommer tillsammans med våra ungdomsledare att bygga upp hinderbanor av varierande svårighetsgrad för barn, berättar Malin Hjalmarsson.

Fritidsbankens feriepraktikanter bygger varje dag då det är bra väder upp en hinderbana på Barfotens camping. Carolina Klüft kommer som del i projektet att hälsa på någon gång kommande vecka.

– Vi kommer även att ha med andra saker från Fritidsbanken, såsom fotbollar, luffarschack, flytvästar, volleyboll och brännbollsspel. Då kan man hitta på spontan idrott på många olika sätt, säger Malin Hjalmarsson.

På Fritidsbanken kan man låna prylar för såväl vinter som sommaraktiviteter.
På Fritidsbanken kan man låna prylar för såväl vinter som sommaraktiviteter. Foto: Karin Viola Eriksson

Artikeltaggar

FritidsbankenGullspångMotion och hälsa

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.