Gemensam sång om sjöstaden

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
”Bland det roligaste projekten vi har gjort”, säger Totte Rajamäki om Mariestadshyllningen.
Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
Mariestads musikaliska stjärnor har gått samman i en hyllningslåt till hemstaden. Låten har snabbt fått spridning i sociala medier.

Musikern Totte Rajamäki har skrivit texten till låten ”Min sommarstad 2021”, som är producerad av Stefan Jonsson. Några av de 16 personer som har bidragit till låten är Jan Rippe, Sarah Howard, John Lundgren, Kristin Svensson och Simon Swanström.

Beskriv låten!

– Stefan och jag är båda Mariestadspatrioter och vi ville göra en hyllningslåt till staden. Istället för att en person sjunger hela låten kom Stefan på att vi kunde dela upp den i delar med olika sångare.

– De första två dagarna var det 1 900 visningar på videon. Vi hoppas kunna få ut den på Spotify inom de närmaste veckorna.

Hur har arbetet sett ut?

– Vi kom på idén förra våren och John Lundgren sjöng in sin del när jag var nere hos honom i Malmö förra sommaren. Sedan har vi spelat in bitvis, så det har tagit 1,5 år från idé till färdig låt.

– Det har inte varit ett dugg svårt att få folk att vara med. Det var ingen som var negativ; alla ville ställa upp. Folk har till och med ringt efteråt och frågat om de också får vara med.

Vad är tanken med texten?

– Från början var tanken att koppla ihop filmen och låttexten; det skulle vara som att man var ute och gick genom staden. Vattnet och gamla stan, allt som är Mariestad, är naturligtvis med. Vi diskuterade om vi skulle ha med Mariestadsöl och Klings glass, men vi ville inte göra en reklamlåt. Låten är gjord för att vi älskar Mariestad och folket som bor här. Det är en fantastisk sommarstad.

Blir det ett gemensamt liveframträdande framöver?

– Omöjligt är det nog inte. Det kanske går det att samla alla när pandemin släpper. Det här är bland de roligaste projekten vi har gjort.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.