Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar sitt uppdrag och återgår till att bli riksdagsledamot. Hennes röst krävs för att rädda Stefan Löfven – och stoppa Ulf Kristersson (M).
Socialdemokraterna vill säkra tillräckligt många röster i en statsministeromröstning och Jennie Nilssons ersättare har varit frånvarande i riksdagsarbetet.
– Jag har beslutat att lämna in mitt entledigande som statsråd för att återinträda i riksdagen. Därmed kan jag säkerställa att riksdagen är fulltalig i de voteringar som ska göras framöver, säger Nilsson till Dagens Nyheter.
Mandatfördelningen i kammaren är så pass jämn att en statsministervotering kan avgöras av en enda röst.
Tills vidare tar näringsminister Ibrahim Baylan (S) över landsbygdsministerns arbetsuppgifter.
Löfven: Tacksam
Statsminister Stefan Löfven (S) skriver i sociala medier att Nilssons besked ser till att riksdagen är fulltalig i ett svårt parlamentariskt läge.
"Jag respekterar hennes beslut och är tacksam över att få ha arbetat med henne under den här tiden."
Nilsson säger att beslutet sker på eget initiativ. Formellt är processen att hon begär att bli entledigad av statsministern, som sedan skickar in ett dokument till talmannen. Därefter återtar hon omgående sin riksdagsplats.
Alla ministrar som är invalda i Sveriges riksdag har ersättare. Nilssons ersättare, Sara Heikkinen Breitholtz, har inte deltagit i riksdagsarbetet sedan hon delgavs misstanke om brott efter en trafikolycka i slutet av förra året.
"Lätt beslut"
Heikkinen Breitholtz är sjukskriven och hennes plats i riksdagen har inte ersatts – förrän nu.
– Alla måste göra det som krävs för att dels respektera det valresultat som finns men också göra vad vi kan för att säkerställa att vi får en fortsatt socialdemokratisk regering. Det är ett lätt beslut för mig, säger Jennie Nilsson till DN.
Om hon återfår sin ministerpost i en återupplivad S-regering är upp till Löfven att avgöra, framhåller Nilsson.
Mandatfördelningen i riksdagen är så jämn som den kan bli, med en rösts övervikt för regeringspartierna, V och C: 175 mandat mot 174 för M, SD, KD och L.
De senaste dagarna har några frågetecken i mandatfördelningen i riksdagen klarnat.
Den revolterande centerpartistiska ledamoten Helena Lindahl, som tidigare har röstat nej till Stefan Löfven, har meddelat att hon kommer att följa partilinjen.
Den tidigare liberalen Emma Carlsson Löfdahl, numera politisk vilde, har också gett beskedet att hon är invald på ett liberalt mandat och därför kommer att rösta som partiet.
Oklart om Kakabaveh
Den enda oklarheten som återstår är den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet. Hon säger att hon ännu inte vet hur hon kommer att rösta i en statsministervotering. Först vill Kakabaveh se ett underlag som försäkrar henne om den ekonomiska politiken.
– Det vore jättetråkigt om hela det här avgörandet skulle ligga på en ledamots axlar. Men samtidigt går det inte att jag röstar mot min övertygelse. Vi har fattigpensionärer och många andra som är långinkomsttagare, och man pratar inte om det, har hon sagt till TT.
– Det hänger också mycket på om den borgerliga sidan får majoritet. Såklart föredrar jag en Löfven-ledd regering men det beror på vad den har för underlag.
Niklas Svahn/TT