Antagningarna klara – eleverna som kom in på gymnasiet i Mariestad

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
För ett par veckor sedan var det studentfirande på Vadsbogymnasiet. Nu är antagningarna inför höstens gymnasiestudier klara.
Foto: Jenny Åberg
2 873 elever har antagits till gymnasieskolorna i Skaraborg i höst. Under torsdagen släpptes antagningsbeskeden.
På Vadsbogymnasiet är den stora skillnaden i år att färre har sökt till naturvetenskapliga programmet.
– Överlag är vi väldigt nöjda. Förutom natur, så fyller vi de flesta program och har även en del reserver, säger Erik Eriksson, gymnasiechef i Mariestad.

Inför terminsstarten 2020 var det stort tryck på Vadsbogymnasiets ekonomiprogram. 50 antagna elever resulterade i två klasser.

I år ser det lite annorlunda ut. Det är fortfarande ganska många som vill läsa ekonomi på gymnasiet, men i år är det totalt 39 antagna elever till 50 platser.

– Vi kommer att ha två klasser även det här läsåret, men från nästa höst kommer det att bli en del förändringar. Då startar vi försäljning- och serviceprogrammet, vilket troligtvis innebär att en del av de elever som nu väljer ekonomi kommer välja det, säger Erik Eriksson.

Populärt med teknik

Naturvetenskapliga programmet brukar hålla en jämn nivå av antal elever, men i år är det endast tolv elever jämfört med förra årets 30. I stället är det något fler som vill läsa teknik.

– Det är en tydlig skillnad i år. Jag har pratat med gymnasiechefer i andra kommuner, och trenden är densamma, men inte så tydligt som här i Mariestad, säger Erik Eriksson och fortsätter:

– En del av förklaringen är att fler vill läsa teknik. Dit har vi åtta reserver. Vi vet att det svänger lite mellan åren, men vi ska givetvis titta vidare på varför det har svängt så mycket just hos oss.

Erik Eriksson, gymnasiechef i Mariestads kommun.
Foto: Johan Eklöf

Totalt är 225 elever, inräknat gymnasiesärskolan, antagna till Vadsbogymnasiet.

Det är fortfarande så att många från MTG-området väljer gymnasieskolor i Skövde. I år är det 145, varav 65 från Töreboda, 60 från Mariestad och 20 från Gullspång.

– Det är svårt för mig att kommentera. Vi är nöjda med våra antagningar, siffrorna är ungefär de samma som förra året, säger Erik Eriksson.

Fullt på fordon

På Vänergymnasiet fortsätter skolans tre fordonsinriktningar att locka elever. Totalt är 41 elever antagna till fordonsprogrammet.

– Vi är nöjda eftersom det är fullt på fordonsprogrammet. Vi ser att bageri- och konditoriinriktningen är jättepopulär, men vi behöver utveckla restauranginriktningen. Alla våra elever från restaurangprogrammet fick jobb efter studenten i år, när restaurangerna började öppna upp. Så nästa år kanske det programmet är mer populärt igen, säger Vänergymnasiets rektor Marie Kron.

Marie Kron, rektor på Vänergymnasiet.
Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Trenden att många tjejer söker transportinriktningen håller i sig. Nästan hälften av de antagna är tjejer.

– Inriktningen tungmekaniker verkar tjejerna också ha fått upp ögonen för.

För ett par veckor sedan var det studentfirande på Vadsbogymnasiet. Nu är antagningarna inför höstens gymnasiestudier klara.

Antagna till Vadsbogymnasiet HT 2021 (antal antagna inom parentes):

Bygg och anläggning (16): Andersson Axel, Andersson Victor, Axelsson Hampus, Backlund Eddie, Bengtsson Mio, Birgersson Hugo, Eklöf Hugo, Karlsson Melwin, Karlsson William, Lantz Melvin, Larsson Lukas, Larsson Melvin, Ottosson Olle, Sjögren Nils, Snejder Alexander, Wiik Elis.

Barn och fritid (24): Andersson Cornelia, Andreasson- Hjort Hedda, Björnholm Fahlström Kajsa, Bäcklund Märtha-Lie, Eriksson Michaela, Folkesson Elsa, Henningsson Maja, Hermansson Moa, Jette Kajsa, Jungert Vendela, Larsson Anne, Larsson Isabell, Lund Filip, Lundin Måns, Löfgren Isabell, Nordlund Felicia, Perhonen Neo, Sandén Casper, Staberg Sjöblom Axel, Stoneheartz, Theodore, Ström Nathalie, Wiridén Julia.

El och energi (16): Abu Zarad Chafe, Appelgren Viktor, Eckerman Robertsson Stig, Edström Vilhelm, Holmdahl Christiano, Koinberg Johannes, Kvarnström Simon, Larsson Tim, Lindblad Erik, Nordén Andreas, Olausson William, Olsson Linus, Persson, Jacob Persson, Oskar Spångberg, Alwin Strandberg, Strandberg Josef.

Ekonomi (39): Ahlgren Filippa, Albansson Stina, Andersson Alice, Björnberg Nora, Bolin Louise, Botonjic Armin, Cederqvist Jonathan, De La Rosée Alexandra, Edforss Ellen, Ekeroth Leo, Eklund Stina, Elf Olle, Ericsson Noel, Grimlund Clara, Gunnarsson Lisen, Gustafsson Ottilia, Hermansson Filip, Issa Dina, Johansen Leon, Lennartsson Thea, Lindahl Alice, Lundin Alva, Nordén Bella, Olsson Noah, Olsson William, Oskarsson Sebastian, Persson Vilma, Pettersson Saga, Redzic Anida, Sabah Dauod Rzoki Be David, Söderlid Ida, Thorold Emil, Van Den Brink Marieke, Vanhala Meja, Ytterberg Hugo

Industritekniska (13): Arifi Sabuhan, Blom Axel, Issa Daniel, Jauhonen Tim, Karlsson Albin, Knutsson Zakarias, Källgård Eric, Lindgren Axel, Lindstrand Aron, Lund Alvin, Lundell Emil, Rubertsson Wilmer, Wahlqvist Isac

Marinteknik (12): Gyltman Gustav, Hultström Alma, Lien Petter, Lundholm Felix, Strand Hannes

Natur (12): Alsterberg Matilda, Brandberg Victor, Charif Karim, Elias Lovisa, Eriksson Tuvali, Hultmark Markus, Janesi Negin, Löfving Mone, Ryberg Petter, Wallqvist Lukas, Zimka Niklas

Samhäll (30): Aardenburg, Tren, Abdul Ali, Aliyas, Al Oksh, Taha, Al-Achkar, Therese Asia, Rama, Björk, Ida Blom, Alma, Brandberg, Tuva, Börjesson, Salma, Carlström, Älva Jönsson, Cremonese Tristan, Ek Ludvig, Forsberg Pauline, Ganebäck Stina, Haglund,Alma, Hedberg Stina, Johansson Kevin, Josefsson Emil, Karlsson Alva, Lewitski Daniel, Lundin Ellen, Mohamed Sara, Nilsson Maja, Olofsson Ella, Persson Hanna, Persson Hanna, Prims Jamelia, Roslund Agnes, Sundberg Elin.

Teknik (30): Andersson Granath August, Andersson Eric, Bäck Sofie, Edvinsson Monic, Friberg Gustav, Glad Saga, Gustafsson Maja, Haggård Jacob, Harrysson Nimbus, Hermansson Viktor, Holmén Nils, Johansson Emilia, Josefsson David, Kampe Stina, Lexén Oscar, Meyer Petter, Modig Oliwer, Nyman Fabian, Olsson Jonas, Pakkanen Isak, Pärleborn Rasmus, Reinert Carl. Samuelsson Ebba, Stephensson-Möller Oskar, Svensson Max, Tafesh Hala, Von Knorring Martin, Zanderau Tilde, Önnefors Oliver.

Vård och omsorg (26): Alpsten Johanna, Andersson Hilma, Atundembo Daniel, Nelson Atundembo, Daniella Nella, Bohman Ellen, Demyanov Mikhail, Eriksson Alice, Gustén Saga, Hallén Hanna, Holmsten Hilma, Holst Ida, Hällsten Isabell, Jakobsson Nils, Johansson Ida, Kaaka Islam, Lundberg Maja, Moustafa Tamouz, Nilsson Emilia, Sevekova Gabija, Sköld Elin, Smedberg Rebecca, Svensson Alma, Vestlund Ebba, Yebiyo Elsabet, Younus Yasmine, Ågren Malin.

* Antagningskansliet har plockat bort elever med skyddad identitet, eleverna antagna till IM-program och elever som är antagna till gymnasiesärskolan. Elever som är skrivna på andra ställen än i Skaraborg är medräknade men finns inte med bland namnen.

Antagna till Vänergymnasiet HT 2021 (antal antagna inom parentes):

Fordon och transport, lastbil mobila maskiner (8): Fredriksson Hampus Tidblom, Läckström Gabriel, Odhe Linn, Olsson Ida-Maja, Samuelsson Filippa, Svensson Albin.

Fordon och transport, personbil (9): Ablazevicius Arnelas, Alaranji Majed, Alhabib Mohamed Talal, Bäcklund Karl, Lindström Anton, Nordin Pelle, Pettersson Noel, Saad Aldin Ahmad, Wolfbrandt Gustav.

Fordon och transport, transport (24): Andersson Sigge, Bergström Maria, Claesson Erik, Ek Neo Wallgren, Eskilsson Felix, Fingal Casper, Harju Anja, Hassani-Noghani Armin, Hermansson Filip, Hietala Hannes, Jakobsson Svea, Johansson Hannah, Johansson Philip, Karlberg Stina, Larsson Linn, Lindberg Saga, Qvarnström, Evelina, Rapp Liam, Rubertsson William, Törnqvist Elias, Wilsson Nordberg William.

Restaurang och livsmedel (11): Carlsson Julia, Johansson Emma, Karlsson Filip, Ek Hanna, Bådenlid Mio, Ingemarsson Alva

* Antagningskansliet har plockat bort elever med skyddad identitet, eleverna antagna till IM-program och elever som är antagna till gymnasiesärskolan. Elever som är skrivna på andra ställen än i Skaraborg är medräknade men finns inte med bland namnen.

Hit söker sig MTG-kommunernas ungdomar

Vadsbogymnasiet: 188

Vänergymnasiet: 25

Gymnasium i Skövde: 145

Gymnasium i Lidköping: 2

Gymnasium i Skara: 4

Gymnasium i Vara: 1

Gymnasium i Götene: 1

Gymnasium i Falköping: 1

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.