"Bröl i Gullspång"

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: ""Owe Hermansson""
I dagarna har vi kunnat ta del av satsningar på skate- och bikeytor centralt i Mariestad och Gullspång.

Bakgrund är medborgarförslag och motioner, men där går skiljelinjen. I Mariestad ägs projektet av kommunen med en leende kommunalråd som frontfigur. I Gullspång försöker ideella krafter i Samhällsföreningen att få till något på en begränsad yta men inte direkt tummen upp från makten.

Samhällsföreningen väckte tidigt frågan om behov av nyttjanderättsavtal till den begränsade ytan, en rutinsak tänkte vi. Nu har frågan vandrat runt ett halvår mellan tekniska, plan och förvaltning! Vi tänkte ändå att vi skulle få det klart före semestern så vi kunde rekvirera de beviljade medlen, men icke.

Då dök nästa hinder upp, Samhällsföreningen skulle själva uppsöka grannfastigheterna med formulär för att söka tillstånd (ingen ändrad verksamhet), vilket skapar ytterligare förvirring.

Undrar hur det gick med grannuntlåtande när före detta skaterampen och gungställningen omfamnade platsen?

Under våren har ärendet med låg prioritet cirkulerat i nämnder och styrelser. Representanterna för de styrande i C och RV har dessutom uttryckt sig nedsättande om det ideella arbetet. Är det så att om inte ”kollektivet” kan få till det så ska ingen annan heller göra det, speciellt inte om det någon från oppositionen inblandad!

Småskuret eller?

Attityd, ränker och Jantelag spelar roll. Det ska vara lite som vanligt, för politiken pågår i det oändliga, om det sker nu eller 10 år spelar ingen roll, bara man startar en planprocess kan det pågå för evigt.

Sådana här ideella insatser bleknar i jämförelse med de styrandes 14 punktprogram som presenterades storslaget i MT 30 juni, eller?

Ska det vara så här?

Det finns människor som kämpar på i lokalsamhället trots allt ”bröl”! Det gäller att vi är fler tillskyndare som tänjer på förmågan.

Jag är bland annat ledamot i den gemensamma Tekniska nämnden i MTG där följande målsättning fastställs: ”en kreativ och innovativ verksamhet där vi tar tillvara medarbetarnas kompetens, vi är lyhörda för medborgarnas förslag, omvärldsbevakar och lär av goda exempel, tänker utanför boxen samt i boxen, bred delaktighet”.

Välkomna!

Eric Mellberg

Bland annat medlem i Samhällsföreningen Amnehärad och Södra Råda (norra kommundelen)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.