Hoppa till huvudinnehållet

Tre ungdomar frias från grov skadegörelse i samband med brand

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Tre ungdomar frias från grov skadegörelse i samband med branden i silon i Tidan. Arkivbild.
Tre ungdomar frias från grov skadegörelse i samband med branden i silon i Tidan. Arkivbild. Foto: Christian Svensson

Tre ungdomar som åtalats för grov skadegörelse i samband med branden i siloanläggningen i Tidan frias av Skaraborgs tingsrätt.

Det var en lördag i slutet av mars i år som det brann i en siloanläggning i Tidan vid halv sextiden på kvällen. En anmälan om skadegörelse genom brand upprättades och tre unga pojkar greps på kvällen.

Friats av tingsrätten

Tre ungdomar, 16 och 18 år gamla, åtalades för grov skadegörelse men har nu friats av Skaraborgs tingsrätt. De tre har förnekat brott.

Enligt domen har de tre ungdomarna umgåtts dagen innan branden och då varit i siloanläggningen. De ska bland annat ha eldat papper och kartong i det rum som branden uppstod under lördagen. Men de uppger att branden var släckt när de lämnade byggnaden på fredagen.

De tre ungdomarna ska även ha varit i silon under lördagen men uppger att det har varit tidigare på dagen och förnekar att de då skulle ha eldat i byggnaden.

Tvivel om ansvaret

Tingsrättens bedömning är att det finns sådana tvivel om vem eller vilka som anlagt branden i silon på lördagen att de tre tilltalade inte ska dömas till ansvar.

Enligt domen finns det även oklarheter i vittnesmålen kring händelsen.

Siloanläggningen i Tidan har inte varit i bruk under flera år och är en plats där ungdomar ofta vistas.

I samband med släckningsarbetet på lördagskvällen skadades en rökdykare när han föll flera meter ned genom ett hål eller schakt i betonggolvet.

Två rökdykare skadade efter brand – misstänkt skadegörelseHär störtade rökdykaren genom betonggolvet

Artikeltaggar

NyheterSkaraborgs tingsrättSkövdeTidan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.