Skiftande karaktär på golfbanorna

Golf
PUBLICERAD:
Vårtidiga Mariestads golfklubb med det 18:e hålet och klubbhuset.
Foto: Peter Gustafsson
Golfsporten blev en vinnare förra året. Mycket talar för att uppsvinget fortsätter även 2021.

På de 448 svenska golfklubbarna finns nu närmare 510 000 medlemmar, vilket är en ökning med cirka 30 000 spelare sedan ett år tillbaka.

Av Sveriges 11,7 miljoner golfronder 2020 spelades ett antal i Vadsboområdet. Klubbarna i trakten heter Mariestads GK, Töreboda GK samt Ribbingsfors golf och kultur. De ligger längst norrut i Skaraborg, som är ett av Sveriges golftätaste områden.

Om du orkar alla tre banorna i ett svep på samma dag är det cirka tio mils bilfärd.

Banorna kännetecknas av närheten till vatten.

Mariestad - Vänern, Ribbingsfors - Skagern och Töreboda - Månsarud.

• Mariestads golfklubb är känd som en vårtidig bana där greenerna håller hög klass redan då spelarna släpps ut på de ordinarie greenerna. I år startade säsongen 30 mars.

Klubben har sedan några år ett ombyggt hål. Nummer 13 har numera sjöutsikt när man kommer upp till greenen. Bäst är förstås att lägga sig nära flaggan så att du kan titta lite extra ut över Viksnäs udde och vänta på att de andra spelarna ska putta klart innan du lägger i en birdie.

I våras omnämndes klubben i golfcampingundersökningen. Företaget Golfhäftet bad de som campades på banorna att plocka ut sina smultronställen. Mariestad beskrevs flest gånger i kategori camping samt ställplatserna med bästa utsikt samt närliggande bad.

Töreboda GK:s hål nummer 17 är en par fyra med lutning ner mot vattnet.
Foto: Peter Gustafsson

• Töreboda golfklubb erbjuder bland annat ett spektakulärt hål. Efter nio spelade hål kan du ta en kort paus för att beskåda hål tio (cirka 100 meters slag över vatten). Tian har av tidningen Golf Magazine, klassats som ett av de 500 bästa hålen i världen.

Den som tidigare varit på Töreboda GK är van vid en ganska tät bana där växtligheten kan försvåra spelet (läs hitta bollen bland stammarna om du råkar slå snett).

Inför säsongen valde klubben att genomföra ett stort projekt genom att såga ner cirka 3 300 träd. Detta för att släppa in mer solljus och vind, som på sikt ska förbättra banan.

För ögat blir omvandlingen därmed en mer öppen bana, men de flesta svårigheterna finns givetvis kvar.

Ribbingsfors golf och kultur innehåller nio hål där herrgården delvis kommer i blickfånget.
Foto: Peter Gustafsson

• Ribbingsfors GK har nio hål, där det är bollränna som gäller året om. Den närliggande herrgården kommer i blickfånget under några av hålen. Det är devis knixigt att hitta vägen fram.

Det är med herrgården i blicken du ska runda efter hål nio. Den långtslående kan frestas av att på nian slå över en lång out-gräns. Om du lyckas har du en enklare väg mot fina poäng.

Tre golfbanor

Mariestads GK:

Grundad: 1975.

Antal hål: 18, par 73.

Karaktär: Parkbana.

Greenfee, ordinarie: Senior 500 kr.

Restaurang: Ja.

Stugor och ställplatser: Ja.

Camping 150 kr/natt för golfare.

Töreboda GK

Grundad: 1965.

Antal hål: 18, par 70.

Karaktär: Skogsbana med seasidekänsla.

Greenfee, ordinarie: Senior: 400 kr.

Restaurang: Ja.

Stugor och ställplatser: Ja.

Camping 180 kr/natt för golfare.

Ribbingsfors GK

Grundad: 1991.

Antal hål: 9, par 36.

Karaktär: Parkbana.

Greenfee, ordinarie: Senior: 300 kr.

Restaurang: Ja.

Stugor och ställplatser: Ja.

Camping 100 kr/natt. Herrgård i anslutning.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.