Hoppa till huvudinnehållet

Död i flygkrasch arbetade för räddningstjänsten Östra Skaraborg

Publicerad:
En av de döda vid flygkraschen i Örebro arbetade för räddningstjänsten Östra Skaraborg.
En av de döda vid flygkraschen i Örebro arbetade för räddningstjänsten Östra Skaraborg. Foto: Jeppe Gustafsson/TT/Arkiv

En av de omkomna vid flygkraschen i Örebro var anställd inom räddningstjänsten Östra Skaraborg, RÖS. Det bekräftar Rasmus Frid, räddningschef i beredskap.

– Vi är alla chockade och ledsna över denna tragiska händelse, säger han.

Haveriet vid Örebro flygplats under torsdagskvällen krävde nio människoliv, åtta var medlemmar i Örebro fallskärmsklubb. En av de omkomna jobbade inom räddningstjänsten Östra Skaraborg.

– Vi fick beskedet ett par timmar efter kraschen. Det är sorgligt och ofattbart att en arbetskamrat omkommer på det här sättet, säger Rasmus Frid.

Hur har ni agerat efter beskedet?

– Direkt inleddes ett internt krisarbete med personalen och samtliga anställda får det stöd de behöver. När något sådant här händer reagerar folk på olika sätt. På våra stationer i Mariestad och Skövde vajade flaggan på halv stång under fredagen. Vi hade även en tyst minut under fredagsförmiddagen, säger Rasmus Frid.

Enligt uppgift var den omkomne anställd i Mariestad. Stämmer detta?

– Det är ingenting jag kan uttala mig om eftersom händelsen inte hade någon koppling till tjänsteutövningen. Utredningen pågår fortfarande och därför kan jag inte lämna ut några detaljer, säger Rasmus Frid.

Visste ni om att personen var medlem i en fallskärmsklubb?

– Nej, det är ingen uppgift som vi som arbetsgivare hade. Våra anställda har inga krav på sig att redovisa sina fritidssysslor. Däremot behöver vi veta om de har andra anställningar vid sidan av den på RÖS, säger Rasmus Frid.

Under helgen fortsätter polisen och Statens haverikommission att utreda olyckan.

Rasmus Frid, räddningschef i beredskap, berättar att ett internt krisarbete sattes igång direkt efter beskedet om olyckan.
Rasmus Frid, räddningschef i beredskap, berättar att ett internt krisarbete sattes igång direkt efter beskedet om olyckan. Foto: Anneli Malm/Arkiv

Artikeltaggar

Brott & blåljusFlygolyckaRäddningstjänsten

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.