Hoppa till huvudinnehållet

Garenius mjukstart i Mariestad

Publicerad:
Pär Garenius, ny samhällsbyggnadschef, förbereder sig på inför att han börjar sin nya tjänst på allvar efter semestern. Foto: Charlotte Ferneman

Per Garenius förbereder sig för jobbet som samhällsbyggnadschef i Mariestad.

– Jag får en bra introduktion, betonar han.

Per började sin nya tjänst måndagen efter midsommar. Just nu handlar det mest om introduktion och att lära känna arbetsplatsen, kollegorna och omgivningen. Dagarna har varit fyllda med olika besök, under ledning av tillfördnad kommundirektör Thomas Johansson.

– Jag har varit runt i samtliga delar av kommunen. Sedan har coronarestriktionerna, som säger att man ska jobba så mycket som möjligt på distans, gjort att jag inte hunnit träffa så många som hade varit optimalt, men det löser sig, säger Per Garenius.

Innan han klev in i stadshuset handlade det om att läsa på om kommunen. Hemsidan, olika styrdokument samt media studerades flitigt för att skaffa sig en bild av Mariestad.

– Jag har blivit ännu mer taggad efter de första dagarna. Jag har mött ett stort engagemang bland medarbetarna.

Han jobbar två veckor innan det blir semester och bland annat en veckas vistelse i Stockholm. Den 9 augusti är Pers första arbetsdag efter ledigheten och då blir det skarpt läge.

– Det är en klar fördel att börja lite lugnare. I augusti drar allting i gång på allvar. Då blir det ett annat tempo.

Distansjobb

Per är född i Hjo, bor i Tibro och känner väl till Skaraborg och Mariestad.

Nu har han fått en ännu bredare och djupare bild av 0501-området och gillar det han hittills har sett.

– Hamnområdet är fantastiskt, ett ställe där man möts. Det går säkert att göra ännu mer av vattnet och det sjönära läget. Det är viktigt med gestaltningar och att skapa naturliga mötesplatser. Besöksnäring och näringslivsutveckling går att knyta ihop med att det kommer fler människor till staden. Arbetet med husbilar är bara ett exempel.

Om du skulle göra någonting direkt?

– Det är en stor fråga, men vi har stadsparken, torget, esplanaden och hela hamnen vilket är fantastiskt. Samma sak med Sjötorp, Torsö, Lugnås och andra ställen. Det gäller att få ihop helheten till något som tilltalar folk att vilja bosätta sig här. Det gäller att kunna erbjuda en helhet.

Vad står främst på agendan i höst?

– Det blir mycket jobb kring exploateringarna med Metsä och Rödjan. Mycket kommer även att handla om utbyggnaden av E20.

Vad betyder utbyggnaden av E20?

– Den betyder väldigt mycket för näringslivsutvecklingen. Då blir det även ett ökat tryck på boenden och det går även att pendla om man jobbar någon annanstans.

Artikeltaggar

MariestadMetsä-TissueNyheterPer GareniusRödjanSjötorp

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.