Hoppa till huvudinnehållet

Cirkeln är sluten - nu är Johan quizmaster igen

Publicerad:
Tillbaka som quizledare, men som förr blir det nog aldrig, tror Johan Cord. Att gå och prata samtidigt är otänkbart, då blir han omgående andfådd.
Tillbaka som quizledare, men som förr blir det nog aldrig, tror Johan Cord. Att gå och prata samtidigt är otänkbart, då blir han omgående andfådd. Foto: Malin Bring

– Adam Alsings var ju både yngre och smalare än jag - jag kanske tillhör en riskgrupp? säger Johan Cord lite raljant under ett mellansnack vid en av sina musikquizkvällar i april 2020.

– Om allt går som det ska ses vi igen i maj, avslutar han kvällen.

Bilden är tagen den 15 juni 2020, när han varit hemma från sjukhuset i fyra dagar.
Bilden är tagen den 15 juni 2020, när han varit hemma från sjukhuset i fyra dagar. Foto: Charlotte Ferneman

Ett par veckor senare insjuknar han i covid-19 och är nära att mista livet. Nu är han tillbaka som tävlingsledare.

Johan Cord hade aldrig själv deltagit i en musikquiz när han föreslog att det var något han nog skulle kunna fixa.

– Jag hade lite jobb på Norrqvarn och i samband med en konferens frågades det efter någon typ av underhållning. Jag sätter väl ihop lite frågor, tänkte jag, en blandning av musik och allmänna ämnen så alla kan vara med.

Det är sex-sju år sedan nu. Så småningom spred sig hans quizzande till Restaurang Krubb i Töreboda, där det blev en återkommande tradition.

– Det är viktigt att det händer något i Töreboda, tycker jag, och det är alltid kul att skapa något nytt.

Juli 2021 ser Johan Cord betydligt friskare ut.
Juli 2021 ser Johan Cord betydligt friskare ut. Foto: Malin Bring

Tillbaka på riktigt

Johan Cord är aktiv S-politiker och egenföretagare, och på onsdag kväll är han tillbaka som quizmaster på Krubb, efter två års uppehåll. Okej, han gjorde några enstaka framträdanden förra sommaren också, när pandemin hade lugnat ner sig i en period, men vi enas om att det är först nu han är tillbaka på riktigt.

Han ser betydligt friskare ut än för bara ett år sedan, har färg i ansiktet och vad som ser ut att vara vältränade armmuskler.

– Nja, jag vet inte om det är så mycket muskler. Jag styrketränade på ett gym ett tag, men lade av när andra vågen kom i höstas. Nu jobbar jag lite grann och orkar faktiskt inte mycket mer än det.

Under sjukdomen, då han var inlagd från 24 april till 11 juni för två år sedan, gick han ner 30 kilo. Nu vet han inte hur mycket han väger.

– Jag vågar inte väga mig. Det känns som om jag har använt viktnedgången lite som en ursäkt för att äta för mycket.

Justin Bieber

Vi träffas dagen innan tävlingskvällen, medan han fortfarande håller på och skriver sina frågor. Han gillar musik, säger han, men är inte speciellt kunnig, så det blir att googla mycket.

– Det händer att jag har fel svar på någon fråga. Själv gillar jag mest gamla klassiska hårdrocksband, men jag försöker hitta frågor som passar yngre deltagare också. Jag hade en fråga med den där unga killen ... vad är det han heter nu ... (googlar ivrigt) ... Justin Bieber ja!

– Jag läste att han var född i London så rätt svar på frågan om hans nationalitet var engelsman, trodde jag, men han visade sig vara född i London, Kanada. Det var lite retligt, men sådant händer.

Han har alltid berättat lite om sig själv när han står där framför de tävlande och pratar. Att nämna den nyligen avlidne Adam Alsing var bara tänkt som en lättsam referens till den egna åldern och vikten, men det kom att bli ödesdigert.

– Jag hade skrivit upp på en lapp att jag skulle komma ihåg att påminna om nästa quiztillfälle. "Om allt går som det ska ses vi den nionde maj", sa jag, men den åttonde maj var jag så dålig att IVA-personalen trodde jag skulle dö.

Den lappen har han satt upp där hemma för att minnas de tvära kast livet kan ta när man minst anar det.

Tillbaka på känd mark.
Tillbaka på känd mark. Foto: Malin Bring

Bearbeta upplevelsen

– I början när jag kom hem från sjukhuset fick jag tipset att ställa upp och berätta i medierna om vad jag varit med om, för att människor skulle få reda på hur illa det kan gå. Det har jag gjort också.

Någon föreslog honom även att gå till psykolog för att bearbeta upplevelsen, men det var inget för Johan Cord.

– Mitt sätt att bearbeta har varit att berätta om det, direkt för folk jag har träffat eller i tidningar och radio. Jag har drömt ovanligt mycket också, men det tror jag att jag behåller för mig själv så länge.

Efter en halvtimmes samtal märks det egentligen inte på honom att han inte bara är sitt gamla energiska jag.

– Det går bra att sitta så här och prata eller gå ut och gå, men om jag ska prata samtidigt med att jag går blir jag direkt andfådd.

Sedan september förra året har han egentligen inte blivit bättre, tycker han.

– Jag har valt att jobba lite, men det är inte mycket jag orkar. Och så kommer det nog att förbli, tror jag.

Artikeltaggar

Adam AlsingKanadaKrubbLondonNöje/KulturTörebodaVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.