Omkomna i Örebrokraschen hedrades vid minnesstund

PUBLICERAD:
Jesper Bergstrand, ordförande i Örebro fallskärmsklubb talar under minnesstunden för offren i flygolyckan i Örebro.
Foto: Pavel Koubek/TT
En vecka efter flygkraschen som tog nio människors liv samlades Örebro på torsdagseftermiddagen för att hedra de omkomna. Med hela stadens flaggor på halv stång gavs en minnesstund från stora scenen i Stadsparken.

Jesper Bergstrand från Örebro Fallskärmsklubb, som i olyckan förlorade åtta klubbmedlemmar, höll ett kort poetiskt tal.

– Vi är en liten fallskärmsklubb. Tillsammans delar vi ett litet äventyr, vi delar fantastiska saker tillsammans, säger han från scenen i Stadsparken där ett par hundra personer samlats under de skuggande trädkronorna.

– Vi förstår att vår sorg är er sorg, fortsätter han och beskriver hur människor kommit med filtar och blommor.

Han säger att man kan sakna någon man inte känner. Att man får sörja någon man aldrig har träffat.

– Vi ska fortsätta leva. Vi ska älska och skratta. Genom oss kommer de vi älskar leva vidare.

Bearbetar tillsammans

Vänner och anhöriga till de omkomna samlades inför minnesstunden. Men också örebroare och samhället i stort. Även polis, räddningstjänst och personer som jobbat med krishantering och krisstöd var på plats för att delta i sorgen.

– Det är väldigt tydligt att en sådan här allvarlig tragedi, en olycka av den här omfattningen, den berör så många, säger Maria Larsson, landshövding i Örebro län till TT och fortsätter:

– Många har varit väldigt nära den här katastrofen. Vi har ett behov att tillsammans bearbeta det.

På båda sidor av scenen i Stadsparken vajade blågula flaggor på halv stång.

– Jag vill uttrycka min och regeringens största omtanke om er sorg och saknad. Vi är många som tänker på er, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning och regeringens representant på plats.

Från scenen läste hon upp ett meddelande från statsminister Stefan Löfven: "Ni ska känna samhällets djupa stöd", avslutas det.

Samtliga ombord dog

Det var klockan 19.20 på torsdagen förra veckan som polisen fick larm om en olycka på Örebro flygplats. En och en halv timme senare kom uppgifterna om att flera dött.

Sent på natten till fredagen bekräftade polisen att alla nio ombord mist livet. Hopparna visade sig samtliga ha tillhört den lokala fallskärmsklubben i Örebro. Planet var inlånat från Skåne och piloten tillhörde inte den lokala klubben.

Planet hade bara varit i luften i några sekunder när det kraschade och fattade eld. Statens haverikommission utreder händelsen.

Förra veckans olycka kom nästan på dagen två år efter olyckan i Umeå, där nio personer omkom efter att ett plan med åtta fallskärmshoppare och en pilot störtat på ön Storsandskär.

– Det Örebro nu är med om ska ingen behöva genomleva, sade Felix Sjödin, ordförande i Umeå fallskärmsklubb, till TT på tvåårsdagen för olyckan i Umeå den 14 juli.

Helena Björk/TT

Matilda Ernkrans minister för högre utbildning och forskning talar och framför en hälsning från statsminister Löfven.
Foto: Pavel Koubek/TT
Poliser vid minnesstunden för offren i flygolyckan i Örebro.
Foto: Pavel Koubek/TT