Kyrkan finns i både glädje och sorg

Insändare
PUBLICERAD:
Mariestads domkyrka.
Foto: Charlotte Ferneman

Svenska kyrkan finns också i utlandet, i gamla tider sjömanskyrkan vid stora hamnar som London, Hamburg och Rotterdam men nu finns SKUT-kyrkan i 40 församlingar utomlands med samma uppgifter som hemma.

Kyrkorna finns där det finns många svenskar på grund av arbete, vinterboende eller semester som Spanien och Kanarieöarna samt cirka 100 olika platser där SKUT har uppsökande verksamhet. Vid stora katastrofer som tsunamin julen 2004 i Thailand hade SKUT stor betydelse. Även här hemma får prästen vara den som förmedlar en svår olycka, självmord och likande. Skutprästen får besöka svenskar i fängelser. I Etiopien fick SKUT ha kontakt med Johan Persson och Martin Schibbye som vid en reportageresa i Etiopien blev tillfångataga. Ofta är det bra att få kontakt med SKUT-kyrkan för det är fruktansvärda förhållanden i fängelserna.

Ungkarlar här hemma har åkt till Thailand för uppleva kärlek men en del har blivit lurade, skinnade in på bara kroppen, inga pengar att åka tillbaka till Sverige – det finns ingen som kan betala flygbiljetten hem.

En ganska ny tjänst för diakoner från SKUT-kyrkan är en uppsökande tjänst att uppsöka dessa karlar som lever på en trottoar. Diakonen har med sig mat, tvål, svensk tidning, livets absoluta nödtorft. Kanske säger någon att karlarna får skylla sig själva, men till dem säger jag läs domsöndagens text där Jesus säger:" Jag var hungrig. jag var törstig, jag var hemlös och jag satt i fängelse. frågar var jag fanns när han törstade, hungrade, var sjuk, att i fängelse, jag var naken jag var sjuk och jag blev hjälpt. Sannerligen vad ni har gjort för mina bröder det har ni gjort för mig."

Även Martin Luther Kings ord: "Jag hjälpte inte juden, den svarte, den fattige och så vidare men när jag själv behövde hjälp så fanns ingen som kunde hjälpa mig.”

Svenska kyrkan är med vid stora olyckor, nu senast i Örebro där åtta fallfallskärmshoppare och en pilot omkom. Svenska kyrkan ingår i en grupp som skall stödja de omkomnas familjer. Svenska kyrkan håller kyrkan öppen – många har besökt – och där finns någon från kyrkan att tala med, få tröst.

I min kyrka tror jag på en Gud som skrattar med mig och på en Gud som gråter med mig (Christina Löwenstams trosbekännelse) och på en Gud som är med mig i alla livets skeden.

Vieno Mårtensson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.