Svängig trio bjöd på blandat

Musik
PUBLICERAD:
Hans Delander på piano, Johan Granström på kontrabas och Per Bäcker på saxofon. Tillsammans bildar de Per Bäcker trio.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Tisdagskvällen i domkyrkan blev svängig. Mjuka saxofontoner och finstämda solon från Per Bäcker trio lockade stora applåder.

Ett 50-tal personer hade samlats i Mariestads domkyrka på tisdagskvällen för att lyssna till ”musik i sommarkväll” med Per Bäcker trio.

Saxofonisten och klarinettisten Per Bäcker konstaterade inledningsvis att det var två år sedan hans senaste framträdande i Mariestad. Den här gången hade han nya ”lekkamrater” med sig på scen: Hans Delander på piano och Johan Granström på kontrabas. Tillsammans inledde de kvällens konsert med ett stycke av kompositören Wilhelm Peterson-Berger. Därefter spelade de den välkända ”Båtlåt” av Robert Broberg.

Per Bäcker spelade med snabba, skickliga fingrar.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Kvällen fortsatte i samma glada känsla. Ett bassolo av Johan Granström, som bland annat har musicerat i Allsång på Skansen, drog stora applåder.

Hagforsbördiga Per Bäcker berättade om de musikaliska banden mellan hans hemstad och Mariestad. Hagforsmusikerna Bosse Möllberg och Christer Sjögren spelade båda i Mariestadsbandet Pelles under bandets storhetstid.

För att hylla Värmland bjöd trion på en svängig version av Värmlandsvisan. Den följdes sedan av dubbelt Evert Taube: Den glade bagaren i San Remo och Fritiof Anderssons paradmarsch.

Konsertkvällen innehöll allt från svenska visor till argentinsk tangomusik i konsertversion. Alltsammans proffsigt framfört av de tre samspelta musikerna.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.