Volvo pressas av fortsatta störningar

Näringsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Ett mycket gediget resultat," säger AB Volvos vd Martin Lundstedt i en första kommentar till rapporten för andra kvartalet.
Foto: Adam Ihse
Räkna med fortsatta störningar och eventuella stopp i produktionen. Men lastbilsjätten Volvos vd Martin Lundstedt är nöjd och flaggar för nyanställningar för att klara efterfrågan.
– Ett mycket gediget resultat, säger han i en första kommentar till rapporten för andra kvartalet.

Men marknaden reagerade inte lika nådigt. Aktien föll runt tre procent under tisdagsförmiddagen.

– Mycket av den aktiereaktion vi ser beror på att marknaden har varit lite bortskämd med att Volvo brukar komma in bättre än väntat, säger Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken.

AB Volvos vd Martin Lundstedt ser, till skillnad från marknaden, tisdagens halvårsrapport som ett styrkebesked.

– Starkt presterat av hela organisationen givet den situation vi har med brist på insatsvaror. Att komma ut med en stark rörelsemarginal är ett styrkebesked, säger han.

Vinsten före skatt landade på 11,3 miljarder kronor för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med en förlust på 90 miljoner kronor för samma period i fjol. Omsättningen uppgick till 90 miljarder kronor för andra kvartalet. Under motsvarande kvartal i fjol var den 73 miljarder kronor.

Levererat 45 000 lastbilar

Volvo har levererat 45 670 lastbilar under kvartalet, och har fler leveranser i sikte.

– Vi ska försöka möta den här efterfrågan med en stadig ökning av våra dagsvolymer, säger Martin Lundstedt.

Men på alla marknader pekar inte trenderna lika stadigt uppåt.

– I Kina ser vi de första tecknen på en liten avmattning. Vi har redan tidigare sagt, och till och med varnat lite för, att det kan finnas en bubbelrisk. Nu ser vi att den här marknaden fortsätter att korrigeras.

Hampus Engellau, fordonsanalytiker, säger att avmattningen i Kina kommer från en otroligt stark efterfrågan.

– Kina har haft en mycket kraftig efterfrågan efter pandemin och stora infrastrukturprojekt.

– Det är också väldigt säsongsdrivet. Från kinesiska nyåret fram till sommaren brukar marknaden vara väldigt stark för att sedan avta.

I Europa, Syd- och Nordamerika ser det däremot positivt ut även framöver.

Problemet fortsätter

Martin Lundstedt konstaterar att problemen med brist på halvledare och andra komponenter kommer att fortsätta.

– Det innebär att vi trycker systemet till bristningsgränsen. Och det i sin tur kommer att innebära störningar. Men ser vi inte störningar i en sån här situation så har vi inte spänt bågen tillräckligt högt. Det kommer att fortgå resten av året, säger Lundstedt.

Efterfrågan innebär nu att Volvo tar in mer personal i stor omfattning.

– Man kan räkna med omfattande nyanställningar. Vi har flaggat för det på flera av de stora orterna, också på många platser i Sverige.

Prisar politikerna

Och han prisar politikerna för deras beslut under pandemin.

– Det visar sig nu hur viktigt det var att vi hade väl fungerande system under föregående år. Det drar vi nytta av nu. Nettoeffekten av att Sverige kommer i gång är mångdubbelt positiv.

– Politikerna som tog ett klokt beslut borde gå fram och säga: "Det var ju kanon, vi ser ju effekterna av det nu". För nu ser vi återanställningar, nyanställningar och satsningar i Sverige, säger Martin Lundstedt.

Jonas Dagson/TT

"Vi trycker systemet till bristningsgränsen. Och det i sin tur kommer att innebära störningar. Ser vi inte störningar i en sån här situation så har vi inte spänt bågen tillräckligt högt. Det kommer att fortgå resten av året", säger Volvos VD Martin Lundstedt.
Foto: Adam Ihse
Vd Martin Lundstedt kommenterar att det finns framtida osäkerheter kopplat till pandemin. "Vi måste fortsätta att hålla fokus på hälsa och säkerhet, så klart. Men vi måste också fråga oss vilka effekter pandemin kommer att ha", säger Martin Lundstedt.
Foto: Adam Ihse
Fakta: Volvos halvårsrapport 2021

Fakta: Volvos halvårsrapport 2021

Lastbilstillverkaren Volvo redovisar en vinst före skatt på 11 265 miljoner kronor för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med en förlust på 90 miljoner kronor för samma period i fjol.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 9 517 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Omsättningen uppgick till 90 561 för andra kvartalet. Under motsvarande kvartal i fjol var den 73 227 miljoner kronor.