Hoppa till huvudinnehållet

Badplatsernas parkeringar ska märkas upp

Publicerad:
Kommunen ska markera parkeringsplatserna vid badplatserna Ekudden och Snapen.
Kommunen ska markera parkeringsplatserna vid badplatserna Ekudden och Snapen. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Strandhäng och bad i sommarvärmen? Ja tack.

Fulla parkeringar? Nej tack.

– Om platserna är fulla tycker man sig ha rätt att stå på valfri plats, till exempel på gräsmattor eller trottoarer, säger Björn Isvi på Mariestads kommun.

Soliga sommardagar lockar många till kommunens badplatser. Under de mest intensiva semesterveckorna fylls parkeringarna i anslutning till stränderna ofta till brädden. I slutet av maj behandlades parkeringsfrågan i kommunfullmäktige, efter att ledamöter från Socialdemokraterna skrivit en motion om fler parkeringsplatser.

Enligt Björn Isvi, hamn- och parkingenjör på kommunen, är det framför allt sex badplatser som behöver större parkeringsytor: Snapen, Ekudden och Sandviken i stan, Hattarevik och Sandvik på Torsö samt Svartvik vid Vristulven. Kommunen har dock inte avsatt pengar för nya parkeringsplatser under året.

– När det är sådant väder som det har varit i veckan så blir det väldigt mycket folk, och då blir det problem. Det blir trångt och många ställer sig nog där det inte är tänkt att man ska stå, säger Isvi.

Vid Ekudden och Snapen ska gatuavdelningen markera upp parkeringsplatserna, något som tidigare har gjorts vid Sandviken.

– Vi ska försöka strukturera det lite bättre vid Ekudden och Snapen; då får det förhoppningsvis plats fler bilar.

Skräpar inte ner

Kommunen har fått in en del synpunkter på nedskräpning under sommaren, på såväl badplatser som på andra allmänna platser. Men enligt personalen som sköter soptömning på de kommunala badplatserna och i skärgården sköter sig besökarna. Skärpet lämnas för det mesta i soptunnor. Men eftersom många vistas på stränderna blir det mycket sopor.

– Detta såg vi även förra året, att mängden skräp från båtturister i skärgården ökar, säger Emil Nordh, avdelningschef på produktionsavdelningen.

Artikeltaggar

BadEkuddenMariestads kommunNyheterParkeringSnapenSommar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.