Pensionerna måste fortsätta höjas!

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfvens regering har sänkt skatten för 1,7 miljoner pensionärer och tagit bort den orättvisa pensionärsskatten helt för alla med inkomster upp till 17 000 kronor per månad. Nästa steg behöver nu tas så att pensionärsskatten avskaffas helt. Att beskatta lön och pension lika handlar dels om att pensionärer efter ett långt arbetsliv inte ska behöva vända på slantarna, men det handlar lika mycket om rättvisa, moral och anständighet.

Pensionstillägget var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften och börjar betalas ut från och med den 1 september i år. Det innebär ett välkommet tillskott för den som har en låg inkomstpension. Tillägget kommer inte att påverka garantipensionen, bostadstillägget eller hemtjänstavgiften och andra avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen.

Det är pensionärer med en inkomstpension på mellan 9 000 och 17 000 kronor som får pensionstillägg. Mest, 600 kronor per månad, får de pensionärer som har en inkomstpension på mellan 11 000 och 14 000 kronor per månad. Ungefär 55 procent av de som är äldre än 65 år får genom tillägget en ökad disponibel inkomst.

Vi vill se att den allmänna pensionen stärks ytterligare. Socialdemokraternas mål är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen. Det är den nivå pensionssystemet ursprungligen var tänkt att leverera.

Att den socialdemokratiskt ledda regeringen höjt garantipension och bostadstillägg är bra för oss pensionärer, men mer behöver till för att vi ska nå anständiga, jämställda pensioner. Vi kräver att arbetet med att ytterligare förbättra pensionerna fortsätter.

Socialdemokraterna i Skaraborgs Seniorutskott

Anita Andersson, Seniorledare, Skövde

Bror Bruzell, Karlsborg

Inge Pettersson, Vara

Ingrid Törnqvist, Falköping

Lena Christersson, Skara

Monica Högberg, Gullspång

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.