Svensk drömstart på OS – krossade guldfavoriten

Sport
PUBLICERAD:
Lina Hurtig, till höger, firar sitt 3–0-mål mot USA tillsammans med Hanna Glas och Olivia Schough.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Fotbollsdamerna går för guld i Tokyo.
Något annat är inte att tänka på efter onsdagens magnifika OS-premiär på Tokyostadion.
Sverige spelade ut världsettan USA och vann med 3–0 – amerikanskornas första förlust på två och ett halvt år.

När USA tog VM-guld 2019 låg de inte under en enda gång under turneringen, och vann samtliga matcher på vägen mot titeln.

Att OS i Tokyo blir något helt annat, det såg Sverige till redan i OS-premiären.

USA är odiskutabelt världens bästa landslag de senaste åren. Men när OS sparkades i gång på Tokyostadion på onsdagen var det Sverige som såg ut att ha åkt till Japan med 44 raka landskamper utan förlust i bagaget.

Blackstenius-dubbel

De svenska anfallsvågorna började skölja mot motståndarnas straffområde från första bolltouch, och de amerikanska världsstjärnorna såg vilsna ut. Efter en kvart hade de svenska fotbollsdamerna skrapat fram fem hörnor och flera farliga ”nästan”-lägen. Tio minuter senare kom det fullt rättvisa 1–0-målet.

Det var på Hanna Glas och Sofia Jakobssons högerkant som Sverige skapade det mesta i första halvlek, och så också ledningsmålet. Det nyblivna Bayern München-proffset Jakobsson hade kalibrerat sina inlägg i 25 minuter och till slut satte hon bollen perfekt på en framrusande Stina Blackstenius som med huvudet skarvade den förbi Alyssa Naeher i det amerikanska målet.

Det var blott det andra målet som USA fått emot sig det här året. Tidigare hade det amerikanska laget spelat tolv landskamper 2021 och bara släppt in Lina Hurtigs nick i 1–1-matchen på Friends arena i april.

Underläget fick USA att vakna en kort stund, och direkt i nästa anfall hade Tobin Heath – ett av få orosmoln kring det svenska straffområdet – en bra chans att kvittera, utan att lyckas. I slutet av halvleken träffade också Alex Morgan stolpen med en nick från nära håll, men sanningen är att Sverige däremellan hade kunnat göra både 2–0 och 3–0 och kanske 4–0; Jonna Andersson hade bland annat en skruvad yttersida från distans som sånär slank under Naeher, och Stina Blackstenius var en slarvig bolltouch från att göra sitt andra mål efter att ha blivit frispelad av Filippa Angeldahl, 24-åringen som stod för en fin OS-debut.

När halvleken blåstes av slog förbundskapten Peter Gerhardsson ihop händerna i en hård klapp som nog lättast kan översättas med ”fasiken vad bra vi spelar!”.

Stjärnbyten hjälpte föga

Inte blev andra halvlek mycket sämre. USA försökte med allt och bytte in sina tyngsta kanoner: veteranen Carli Lloyd, mittfältsankaret Julie Ertz och superstjärnan Megan Rapinoe.

Inget bet.

Trots att Sverige saknade småskadade Chelseastjärnan Magdalena Eriksson i försvaret hade USA extremt svårt att skapa något av värde. Ersättarna på mittbackspositionerna, Amanda Ilestedt och Nathalie Björn, var liksom hela det svenska laget strålande i den varma Tokyokvällen.

2–0 kom i den 54:e minuten och var lika logiskt som det första svenska målet. Jonna Andersson slog hörnan, Amanda Ilestedt nickade bollen i stolpen och Stina Blackstenius klippte upp returen i nättaket.

USA kom sedan riktigt nära en reducering, när Christen Press träffade stolpen. Men en amerikansk upphämtning hade inte varit rättvis.

I stället satte inbytta Lina Hurtig 3–0 i den 72:a minuten, när hon på Hanna Glas fina inlägg från höger nickade in bollen.

Därmed sattes punkt för USA:s makalösa förlustfria svit.

Inför de två avslutande gruppspelsmatcherna, mot Australien på lördag och Nya Zeeland nästa tisdag, har Sverige nu skaffat sig ett perfekt utgångsläge för att gå riktigt långt i OS.

Stina Blackstenius jublar tillsammans med sina lagkamrater efter sitt 1–0-mål i OS-premiären mot USA.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT