Vilket är vårt största miljöproblem?

Insändare
PUBLICERAD:
"Orsakas miljöproblem av att vi är för många människor på jorden, med fel levnadsvanor", frågar sig insändarskribenten.
Foto: Jens Meyer

Det kommer ständigt nya miljöproblem, men vad är den egentliga orsaken? Kan det vara att vi är för många människor på jorden, med fel livsvanor? Och vad är då orsakerna till detta? Lånar vi resurser av ohållbara metoder för att få fram mat till alla? Har vi för bra sjukvårds kunnande för att hålla borta farsoter som kräver många människoliv?

Vissa tror fortfarande på att krig minskar befolkningen trots att erfarenheterna säger motsatsen. Andra tror att de kan skjuta bort människor med annan religiös övertygelse. Kanske det är de som tjänar mycket pengar nu på det livet vi lever nu som ger orättvis fördelning av resurserna.

Det sägs ju att de tio rikaste äger lika mycket som resten av mänskligheten. Och det retar givetvis sådana som vill vara avundsjuka på dem. Är de lyckliga med sina resurser? Vad händer om resurserna fördelas på annat sätt? Kan vi äta pengar? Det är väl solens energi på jorden som ger mat.

Detta med att tala om verkningarna av miljöproblemen hjälper väl inte om ingen bryr sig om orsaken till dessa. Och nästa fråga är väl då om någon kan rå på till exempel jordens överbefolkning och den ökningen som pågår.

När vi ser på grafisk kurva av befolkningsökningen så pekar den brant uppåt. Här i Sverige klappar vi oss för bröstet och säger att det gäller väl inte oss. Men de har fel, för vi behöver bara se på våra äldre och hur många de lämnar efter sig. De som har två barn har kanske fyra barnbarn, så tala om att vi inte förökar oss. Och det är inte överallt som så många överlever.

"Orsakas miljöproblem av att vi är för många människor på jorden, med fel levnadsvanor", frågar sig insändarskribenten.

Rune Jakobsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.