Hoppa till huvudinnehållet

”Ypperlig turistsommar”

Publicerad:
I Hajstorp sitter gästerna på första parkett på caféet för att titta på båtar och slussning.
I Hajstorp sitter gästerna på första parkett på caféet för att titta på båtar och slussning.

Förra sommarens våta pandemifilt, som låg tungt över många av kommunens turistföretag, har avdunstat i det vackra sommarvädret. Nu rapporterar företagarna om fullbelagda sängplatser och trängsel i slussar och på cykelstigar.

– Åker ni hit ända från Blekinge?! frågar två Törebodabor Ann Selander och Christer Larsson, medan de väntade på att gå ombord på kanalbåten M/S Bellevue i gästhamnen.

– Ja det gör vi! Det är jättetrevligt här och fantastiskt fint med kanalen och alla båtar, svarar Christer Larsson och låter som en hel turistbroschyr.

Christer Larsson, Ann och Therese Selander har idel lovord till övers för Töreboda och Göta kanal. Hunden heter Candy och verkar också nöjd.
Christer Larsson, Ann och Therese Selander har idel lovord till övers för Töreboda och Göta kanal. Hunden heter Candy och verkar också nöjd. Foto: Malin Bring

Paret bor i husbilar och husvagnar på campingen i en vecka (”den fantastiska campingen” säger Christer) tillsammans med sex barn och barnbarn. Nu ska hela familjeföljet ut och åka båt på kanalen till Sjötorp.

Det är det fler som ska den här förmiddagen. Ur en dubbeldäckare på parkeringen väller ett sällskap på 49 personer som rullat hit från olika orter i Småland, och som nu köar för att kliva ombord.

– Vi såg en notis i Smålandsposten om att det fanns några restplatser kvar på den här resan. Jag har alltid velat se slussar så vi slog till, säger Jörgen Davidsson från Växjö.

– På Göta kanal stressar vi inte! manar Bellevues kapten när den sista passageraren klivit över landgången och kanalbåten stävar norrut.

Enorm skillnad

– Det går alldeles ypperligt! Det är en enorm skillnad mot förra sommaren, säger Yvonne Brånfelt, som driver pensionat Prästgården och säljer upplevelsepaket tillsammans med sin bror Urban.

Förra året bokade turisterna på sin höjd en dags cykeltur utmed kanalen, berättar hon, men nu säljer Prästgården många cykelpaket till Öland och Gotland på både fyra, sju och upp till tio dagar.

– Folk har verkligen vaknat till liv, sammanfattar Yvonne Brånfelt.

I Tåtorp går det också bra. Jonas Fällström, som driver vandrarhemmet och trädgårdscaféet tillsammans med sin fru Margareta, rapporterar om full beläggning på vandrarhemmet och lagom med besök på caféet.

– Vi har inte lika många grupper som vi haft förr om åren eftersom trädgårdscaféet bara har öppet i juli i sommar, men vi är nöjda. Vi är lite ”laid back” sådär och har hållit på med det här i 20 år, så nu passar det oss att skruva ner på tempot lite, säger han.

Första parkett

I Hajstorp sitter cafégästerna på första parkett för att titta på båtar och slussning. Cyklister och flanörer stannar till för att följa skådespelet från kanalbanken.

– Jag tror vi hade den bästa dagen någonsin på caféet i söndags. Det är fullt med folk och kö från elva på förmiddagen till fem om eftermiddagen, säger Marianne Ljungström, som driver slusscaféet, vandrarhemmet och ställplatsen.

Hamnmagasinet har också gott om besökare i sommar och det är oftast fullt med husbilar på ställplatsen, berättar hon.

– Det kan till och med vara svårt för folk att hitta någonstans att övernatta.

Vid slussen lotsar den garvade slussvakten Stina Lahrin tre båtar säkert genom de två bassängerna.

Slussvakten Stina Lahrin slussar skickligt båtarna genom slussen i Hajstorp. Hon har fem års erfarenhet som vakt.
Slussvakten Stina Lahrin slussar skickligt båtarna genom slussen i Hajstorp. Hon har fem års erfarenhet som vakt. Foto: Malin Bring

– Wow! Oh shit! utbrister en kvinna i vit solhatt när den lilla eleganta racerbåten hon färdas på snabbt dalar i takt med att vattennivån sjunker i bassängen. Det är nätt och jämnt att hon hinner få upp sin mobil för att ta en selfie.

– Slussvakten verkar väldigt duktig, kommenterar ett par från Rimbo, Ann-Marie Karlsson och Mats Ljunggren.

De åker husbil och är erfarna slussbetraktare; de har just övernattat i Sjötorp i två nätter, men slussar kan man aldrig få för mycket av, anser de.

Adrian Gustafson driver Café Visthuset tillsammans med David Skagerstam. Arkivbild.
Adrian Gustafson driver Café Visthuset tillsammans med David Skagerstam. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

– Det är hektiskt, det kommer väldigt mycket folk, kommenterar Adrian Gustafson som driver Café Visthuset tillsammans med David Skagerstam. Kompanjonerna hyr även ut cyklar och säljer upplevelsepaket, och det är åtgång på allt de erbjuder sina kunder.

– Många är väldigt glada, inte minst Törebodaborna. Det känns som om de uppskattar att det är så många turister i byn igen. Det är verkligen skojigt! säger Adrian Gustafson.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHajstorpNöje/KulturSommarTåtorpTörebodaTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.