Fler fick CSN indraget i Mariestad och Gullspång

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
I Mariestad och Gullspång har fler elever fått indraget CSN under pandemin än tidigare.
Foto: JESSICA GOW / TT
Distansundervisningen i gymnasieskolorna har gjort att färre elever fått indraget studiebidrag på grund av skolk. I Mariestad och Gullspång ser det dock annorlunda ut.

Det senaste läsåret, då stora delar av undervisningen var på distans, fick 6,4 procent av Sveriges elever sitt studiebidrag indraget efter att ha skolkat för mycket. Detta enligt statistik från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Siffran är den lägsta på tio år. Läsåret innan pandemin fick 8,0 procent av eleverna indraget studiebidrag.

– Förklaringen är distansstudierna som infördes i mitten av mars 2020 som en följd av coronapandemin. Det har gjort att samlade frånvaron i gymnasieskolan minskat, säger Peter Engberg, analytiker vid CSN, i ett pressmeddelande.

I Töreboda syns ett liknande mönster. Andelen indragna studiebidrag på grund av skolk minskade från 5,1 procent till 3,7 procent under pandemin.

I både Mariestad och Gullspång har dock fler blivit av med studiebidraget under corona-perioden. I Mariestad ökade andelen från 3,7 procent till 4,1 procent och i Gullspång från 5,1 procent till 5,9 procent.

I Västra Götalandsregionen har totalt 5,8 procent av eleverna blivit av med studiebidraget till följd av skolk.

Så många miste sitt studiebidrag

Gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid till CSN.

Andel elever som blev av med studiebidraget till följd av skolk, fördelat på läsår (2018/2019, 2019/2020, 2020/2021):

Mariestad: 3,6 procent/3,7 procent/4,1 procent

Töreboda: 4,5, procent/5,1 procent/3,7 procent

Gullspång: 3,6 procent/5,1 procent/5,9 procent

Källa: CSN

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.