Sju tricks för att lura dig

Nyheter
PUBLICERAD:
Foto: Gorm Kallestad
Polisens bedrägerirotel har gjort en sammanställning om vilka metoder som bedragarna använder för att lura åt sig pengar.
Här listar polisen de sju mest vanliga bedrägeri-tricksen. Läs och var på din vakt för att slippa bli lurad på pengar!

- Jag tar dagligen emot anmälningar där folk har blivit lurade på pengar, eller att något försökt lura dem. Folk är väldigt godtrogna och tror gott om alla, men det finns fula skurkar där ute som hela tiden försöker lura till sig pengar, säger Henrik Karlsson, stationsbefäl vid Mariestadspolisen.

– Var kritiska och lägg helst på luren, fortsätter han.

Här är bedrägerirotelns beskrivning av de vanligaste brotten:

1. Samtal från utlandsnummer

Om du blir uppringd av ett utländskt nummer, svara inte om du inte förväntar dig ett samtal. Har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte heller ringa upp.

Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar.

2. Meddelande från din bank

Du får ett mejl eller blir uppringd från din bank om att det har uppstått ett problem med ditt konto och att du ska skicka in dina kontouppgifter. Du uppmanas göra detta omgående annars blir dina tillgångar frysta i avvaktan på utredning. Bedragaren vill att du ska besvara mejlet och ange dina uppgifter alternativt klicka på en länk i mejlet. Länken går till en webbsida där du ska ange dina kontouppgifter.

Målet för bedragaren är att få dig att lämna ut dina kontouppgifter och lägga beslag på dina pengar.

Banker och andra kreditinstitut begär aldrig in dina uppgifter via mejl. Är du osäker på om meddelandet kommer från din bank, ring banken och fråga. Klicka aldrig på länkar i den här typen av mejl. Det finns en risk att din dator blir smittad med skadlig kod.

3. Falskmejl om återbäring av skatt

Du får ett mejl om att du är berättigad till skatteåterbäring och avsändaren påstår sig vara Skatteverket.

Målet för bedragaren är att få dig att lämna ut dina kontouppgifter och lägga beslag på dina pengar. Klicka aldrig på länkar i den här typen av mejl.

4. Samtal från Microsoft-supporten

Du blir uppringd av en person som utger sig för att vara en representant från Microsoft eller Windows supportavdelning. Personen påstår att din dator är utsatt för virus eller liknande och att du riskerar att förlora all data på hårddisken. Du får sedan instruktioner om att skriva in komplicerade kommandon till din dator, det vill säga du accepterar att personen i andra änden får fjärrstyra din dator.

Bedragaren vill få åtkomst till data som finns sparad på din dator, till exempel bilder, e-post och kontoinformation. Det handlar också om att komma åt konto- och bankinformation för att kunna göra obehöriga överföringar från ditt konto.

5. Låst dator

Du surfar på internet när det plötsligt dyker upp ett meddelande från Polismyndigheten på dataskärmen. Det går inte att stänga ner meddelandet och varken tangentbord eller mus fungerar. I meddelandet står det att du begått ett brott på internet och att du måste betala en summa pengar för att datorn ska låsas upp igen.

Polisen skickar aldrig ut personliga meddelanden till internetanvändare. Tänk på att datorn kan ha smittats med skadlig kod i samband med att meddelandet dök upp.

6. "Nigeriabrev"

Du får ett mejl av en person som påstår sig ha en stor summa pengar som han eller hon behöver hjälp med att föra ut från ett annat land. Bedragaren hävdar att du kommer att bli rikligt belönad om du hjälper till.

Besvara aldrig den här typen av erbjudanden. Målsättningen är att få dig att lämna ut dina kontouppgifter. De används sedan för att komma åt dina pengar och för att begå bedrägerier mot andra.

7. Vaccinationsbedrägeri

Polisen varnar också för bedrägerier kring vaccinationer.

Det är många som vill vaccinera sig mot covid -19 och det utnyttjar bedragare. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning.

Regeln om någon tar en oväntad kontakt med dig: logga inte in, lämna inte ut siffror och lägg på luren.

Det finns många sätt att lura till sig pengar. Bedragarnas bästa brottsverktyg är datorn.

Bedrägeribrott var den kategori av anmälda brott som minskade mest under 2020 (−11 procent), men är fortfarande stor. Den största minskningen inom bedrägeribrott gällde brottstypen kortbedrägerier.

5,1 procent av befolkningen uppger att de blivit utsatta för försäljningsbedrägeri under 2019, medan 5,3 procent uppger att de utsatts för kort- eller kreditbedrägeri.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.