Dragspelsmusik i Södra Råda

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Toner från dragspel, orgelmusik och en tjugotal åhörare fyllde Södra Rådas Kulturhus när man i lördags, efter ett långt coronauppehåll, återupptog musikaktiviteterna.
Från vänster syns Gunnar Lindström, Elisabeth Ragneråd Malmsten, Christer Nystadius, Ingvar Olsson, Sam Jakobsson, Marianne Jakobsson, Bror Ingman som i bakgrunden ackompanjeras av Kenneth Andersson och Jerker Oskarsson.

Lördagens tema hade fokus på Kristinehamn där man bjudit in stadens dragspelsklubb som i drygt 50 år framfört kompositioner med handklaveret. Föreningen uppger att den närvarande repertoaren var bred och att spelglädjen var stor.

– Ett i sammanhanget särskilt intressant stycke var “Skagerns vågor” komponerat av Nils Larsson från Bäckhammar. Jerker Oskarsson och Bror Ingman bidrog med sång, och åhörarna sjöng gärna med, skriver föreningen till redaktionen.

Sällskapet talar också om att man under kvällen invigde en orgel som man nyligen mottagit som gåva från ett par makar i trakten, där den enes far i sin tur köpt orgeln till sin fru år 1943.

Enligt föreningen blev arrangemanget en lyckad afton där spelmännen bjöd på varierande musikstycken i olika fattning. Bland annat Zdenko Fibichs Poem som framfördes av Catie Wennborn och Jan Holmstrand på piano och orgel.

– Efter några uppskattade extranummer avslutade dragspelsklubben kvällen med ett tapto på Gunnar Lindströms ventilbasun, före och efter att man tillsammans spelat “Amazing grace”. Stämningsfullt!

Tillsammans med de nio musikanterna var det med åhörarna inräknat ett drygt trettiotal personer som intog Södra Rådas Kulturhus under lördagskvällen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.