Poliser lånas ut till Göteborg

Nyheter
PUBLICERAD:
Efter mordet på en polis i Göteborg i slutet av juni har poliser från hela regionen, bland annat från Skaraborg, hjälpt Göteborgspolisen.
Foto: Björn Larsson Rosvall
Polismordet i Göteborg och även en dödsskjutning där en 25-årig man avled pressar Göteborgspolisen som nu tar hjälp från hela regionen.
– Både utredare och yttre personal i vårt område anmälde sig frivilligt direkt, säger Fredrik Malm, polisområdeschef Skaraborg.

I slutet av juni sköts en polis till döds i Biskopsgården i Göteborg. Händelsen ledde till en massiv polisinsats som fortfarande pågår.

– Alla poliser har givetvis påverkats av att en kollega skjutits till döds, framför allt de som arbetade i samma lokalpolisområde som den mördade polisen, säger Fredrik Malm, polisområdeschef Skaraborg.

– Ganska omgående skickade vi, precis som andra delar av regionen, uniformerad personal som stöttade kollegorna i Göteborg i olika delar av verksamheten.

”Knacka dörr”

– Inledningsvis handlade det bland annat om att knacka dörr i området där mordet skedde och även samla uppgifter på andra sätt. Senare har det handlat mer om utredningspersonal.

För att snabbt få tillgång till alla resurser efter polismordet klassade polisen ärendet som en särskild händelse. Polisområde Skaraborg är en del av polisregion Väst och Skaraborgspoliser deltar ofta i större utredningar och insatser på andra håll i regionen, oftast handlar det om Göteborg.

Bara ett par veckor efter polismordet sköts en 25-årig man ihjäl i en frisersalong i Göteborg och Göteborgspolisen behöver än mer resurser och hjälp.

– Det är svårt för ett lokalpolisområde att själva hantera den typen av utredningar. Vi samlar alltid förmågorna i regionen, inte minst under semestern. Vid större och allvarliga händelser går polisledningen igenom vilka förmågor som behövs i olika skeenden. Det kan inledningsvis vara poliser i yttre tjänst, senare utredare och analytiker.

När polisledningen i Skaraborg efter polismordet gick ut med en förfrågan var det många som anmälde sig frivilligt.

"Känner ett ansvar"

– Det var både utredningspersonal och personal i yttre tjänst. Det handlar mycket om att man som polis känner ett ansvar att hjälpa till och även en lojalitet. Vi behövde inte kommendera någon.

Antalet växlar

Fortfarande är en handfull Skaraborgspoliser kvar i Göteborg, men det växlar i antal, i bland fler ibland mindre.

– Det beror på vilka moment som behöver förstärkas.

I Skaraborg har sommaren hittills varit relativt lugn ur brottssynpunkt. Därmed påverkas verksamheten här inte nämnvärt av att poliser lånas ut till Göteborg.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.