Det finns nog en ”Mondo” i oss alla

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Christine Olsson / TT

Mår vi bra av att ständigt höja ribban, eller skulle många må bättre av att sänka den!? Armand ”Mondo” Duplantis som just nu är världsetta i stavhopp har nog inga planer på att sänka ribban. Alla har vi ju olika förmågor och de flesta strävar precis som Duplantis att nå högre höjder. Det gäller inte minst våra behov av att på olika sätt tjäna så mycket pengar som möjligt, samtidigt som egoismen i vårt samhälle ökar och solidariteten minskar. Sammanhållningen som tidigare skapades genom bland annat ideellt arbete i olika föreningar tynar bort allt mer. Har vi pengar så betalar vi hellre än jobbar gratis!

Människor har alltid haft ett behov av att mäta sig med andra. Medier, inte minst de sociala påverkar oss i vardagen. Har De, så ska även Jag ha! Gör De, så ska även Jag göra! Alla påverkas mer eller mindre av andras beteenden. Detta driver oss till att försöka tjäna ännu mer pengar, precis som Duplantis drivs av att nå ännu högre höjder i stav.

Kanske kan jordens allt mer illamående slutligen tvinga oss alla in i en återvändsgränd. Politiker har inte lösningen på problemen, men det är ändå viktigt att vi röstar och värnar demokratin. Ansvaret för vårt gemensamma vilar istället på den enskilde individens agerande. Tror vi på en framtid så måste vi jobba för den och inte emot den.

Höj ribban, men undvik att bli girig egoist!

PELLE LEIJON

Småföretagare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.