Otroligt att Löfven håller sig kvar

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Beate Oma Dahle

Vänsterpartiet går starkt framåt och Sverigedemokraterna är nu näst störst i riksdagen. Det var huvudbudskapen när resultatet från SVT/Novus senaste väljarbarometer presenterades (28/8).

Men egentligen visade mätningen inga stora förändringar. Den enda förändring som var statistiskt säkerställd var just Vänsterpartiets uppgång. V får stöd av 13,3 procent av de tillfrågade, vilket är det högsta resultatet sedan SVT/Novus började mäta år 2006.

Att V skulle gå fram i opinionen efter försommarens regeringskris var knappast överraskning. Den nya partiledaren framstod som stark och principfast när hon tvingade Socialdemokraterna att backa. Väljare med sympatierna till vänster har fått en kandidat de kan lita på. Att SD passerat M på dryga 21 procent låg inom felmarginalen, även om det förstås kan ha psykologisk betydelse för båda partierna.

Men fanns det då ingen stor nyhet i resultatet? Jo, kanske borde nyheten vara att Socialdemokraterna faktiskt behåller sitt stöd. De backar något, men inom felmarginalen. Mer än 23 procent av väljarkåren – alltså nästan var fjärde väljare – är fortfarande beredd att rösta på S.

Som svensk är det lätt att bli hemmablind och fast i den egna historien. Vi är vana vid S på mellan 30 och 40 procent. Men i ett europeiskt perspektiv är det idag ovanligt med stora socialdemokratiska partier. Många har marginaliserats, när de inte hittat sätt att föra vidare sina idéer till moderna politiska frågor.

De svenska Socialdemokraterna är dessutom ett regeringsparti inne på sin andra period. Att regera brukar leda till sjunkande siffror. Men i Socialdemokraternas fall är det värre. Ingen neutral bedömare lär säga annat än att Stefan Löfvens regering har misslyckats på centrala punkter.

Lag och ordning är det mest slående exemplet. Den grova brottsligheten med skjutningar och mord har ökat trots pandemin och trots regeringens återkommande löften att sätta hårt mot gängen.

Industrin och jobben är ett annat område där Löfven inte levt upp till sina löften. Alltför många människor står långt från egen försörjning. Svensk industri tampas med osäkra villkor i allt från elförsörjning till miljöregler. Svensk skog utmålas som miljöbov. Cementbristen och de därpå hotande driftstoppen är ett övertydligt exempel på hur Miljöpartiet fått stort inflytande. Och hur gick det egentligen med den där industrikanslern som Löfven talade om?

Sedan bör vi inte glömma pandemihanteringen. Sverige gjorde egna vägval och fick dödstal som var fyra eller fem gånger så stora som i våra grannländer. Regeringen bär det yttersta ansvaret.

Den stora nyheten i den svenska opinionen borde därför vara att S fortfarande är största parti. Det säger också något om hur politiken har utvecklats till ett spel. Politiken utvärderas inte längre för sina faktiska resultat. S är usla på att regera men de lyckas styra debatten till att nästan bara handla om SD. Det är på samma gång imponerande som skrämmande.

Mathias Bred

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.