Hoppa till huvudinnehållet

Sommar i Vassbacken: Paddel och pedaltramp längs kanalen

Publicerad:
Stefan och Lissie Johansson från Kinnekulle lyckades, med lite hjälp från MT:s utsända, till slut ta sig ut från den lilla hamnen i Vassbacken.
Stefan och Lissie Johansson från Kinnekulle lyckades, med lite hjälp från MT:s utsända, till slut ta sig ut från den lilla hamnen i Vassbacken. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Sommartid lever det lilla samhället Vassbacken upp. Campingen, byns hjärta, lockar semesterfirare från när och fjärran.

En juliförmiddag vid Göta kanal träffade MT både hemestrare, tyska cykelturister och året-runt-boende.

Solen lyser från en klarblå himmel över den fullbokade campingen i Vassbacken i Töreboda kommun. I en röd stuga som inhyser reception, kiosk och kafé står frukostbuffén fortfarande uppdukad.

Ett stenkast från byggnaden är Stefan och Lissie Johansson från Kinnekulle i färd med att sjösätta en kanot i kanalen. Under höga skratt försöker de ta sig i den vingliga kanoten och lyckas till slut manövrera ekipaget ut från kajen.

Paret jobbar i resebranschen, så Stefan vet vad han pratar om när han konstaterar:

– Det är inte mycket som slår det här; det är Sveriges pärla.

Efter en natt på campingen och en cykeltur till Norrqvarn var planen att åka hemåt.

– Men vi ville inte åka än. Vi hittade en ledig stuga i Töreboda och ska sova där i natt, säger Lissie.

Vassbacken ligger drygt fem kilometer från Tåtorp, där Göta kanal möter sjön Viken, och drygt en mil från Töreboda.
Vassbacken ligger drygt fem kilometer från Tåtorp, där Göta kanal möter sjön Viken, och drygt en mil från Töreboda. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Vana cykelsemestrare

Sedan tio år tillbaka drivs campingen i Vassbacken av den tysksvenska familjen Prigl, som bor i Töreboda. Dottern Scarlette håller ställningarna i kaféet när MT är på besök. Hon berättar att de cirka hundra platser som finns för uthyrning är fullbokade.

– Nu när det har börjat öppna upp så börjar det bli mer som vanligt.

Familjen Prigl, här syns Richy, Robert och Scarlette, driver campingen i Vassbacken sedan ett decennium tillbaka.
Familjen Prigl, här syns Richy, Robert och Scarlette, driver campingen i Vassbacken sedan ett decennium tillbaka. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Precis intill kanalen, framför långa rader av husvagnar och husbilar, har Kerstin och Beate Wengenroth från Tyskland slagit upp sitt tält. Bredvid tältet står parets trogna följeslagare: cyklarna. På ramen sitter klistermärken som symboliserar varje land duon har cykelsemestrat i. Den blågula flaggan är det senaste tillskottet.

– Det är underbart att kunna tälta så nära vattnet. Igår var vi i Mariestad och satte upp tältet precis vid sjön, man får de bästa lägena med tält, säger Kerstin.

Sverigeresan startade med cykling längs Kattegattleden hela vägen från Skåne till Göteborg. Därefter tog de sig till Vassbacken för cykelsemester längs kanalen.

MT fick en pratstund med Kerstin och Beate Wengenroth från Tyskland. Paret cykelsemestrar i Sverige och övernattar i ett tält.
MT fick en pratstund med Kerstin och Beate Wengenroth från Tyskland. Paret cykelsemestrar i Sverige och övernattar i ett tält. Foto: Alf Ehn
Flaggorna på ramen talar sitt tydliga språk. Kerstin och Beate Wengenroth från Tyskland har besökt och cyklat i flera länder.
Flaggorna på ramen talar sitt tydliga språk. Kerstin och Beate Wengenroth från Tyskland har besökt och cyklat i flera länder. Foto: Alf Ehn

Renoverar inspektörens bostad

Några hundra meter från kanalen, vid vägen mot Töreboda, sitter paret Dan och Ann Karlsson tillsammans med målaren Kent Klameth. De tar sig en välförtjänt förmiddagsfika på verandan.

Det är tredje sommaren i rad som Karlssons hus, som en gång i tiden var tjänstebostad för kanalinspektören, genomgår en rejäl utvändig renovering. Under åren har taket bytts, liksom fönstren.

– Vi har bott här i 38 år och har bytt ut en massa grejer på huset, men vi har försökt bevara utseendet, säger Dan.

Dan och Ann bildar ett av knappt 15 hushåll i idylliska Vassbacken. De betonar att det är härligt att bo i byn, oavsett årstid. Sommartid fylls den lilla vägen med trafik och på kanalen går båtarna tätt.

Målaren Kent Klameth och paret Dan och Ann Karlsson tar sig en välförtjänt förmiddagsfika.
Målaren Kent Klameth och paret Dan och Ann Karlsson tar sig en välförtjänt förmiddagsfika. Foto: Alf Ehn

– Det är bara roligt att det händer något, vi brukar ofta gå ned till kanalen och titta på folklivet. Det har varit lugnare under coronan, turistbåtarna har inte gått och vi har saknat musiken, säger Ann.

Rymligt ekipage

En bit därifrån träffar vi Viktoria och Thomas Häggblom från Skövde, som tillbringar några dagar med att cykla utmed kanalen.

Paret hade sällskap av sina hundar Gucci och Fendi. Rasen heter West highland white terrier, eller till vardags ”westie”. De fyrbenta yrvädren verkade trivas fint när de tog plats längst fram i mattes eldrivna lådcykel.

Viktoria och Thomas Häggblom, Skövde, med hundarna Gucci och Fendi, cyklade utmed kanalen. Starten var i Vassbacken.
Viktoria och Thomas Häggblom, Skövde, med hundarna Gucci och Fendi, cyklade utmed kanalen. Starten var i Vassbacken. Foto: Alf Ehn

– Jag kan lasta mycket i lådan. Många får plats, säger Viktoria.

Häggbloms övernattade på campingen i Vassbacken och käkade på restaurangen kvällen innan. Under torsdagsförmiddagen bar det iväg mot Hajstorp.

– Vi får se hur långt det blir, konstaterar Thomas.

Paret passar på att hemestra i sommar. Förutom cyklingen utmed kanalen har det bland annat handlat om vandring i trakterna kring Vadstena och Omberg.

– Vädret är ju underbart, betonar Thomas med en blick mot den skinande solen.

Vassbacken ligger centralt utmed Göta kanal.
Vassbacken ligger centralt utmed Göta kanal. Foto: Alf Ehn
Stefan Virelund, Borlänge, är en frekvent gäst i Vassbacken. Att hämta vatten är en nödvändig syssla för en husvagnsägare.
Stefan Virelund, Borlänge, är en frekvent gäst i Vassbacken. Att hämta vatten är en nödvändig syssla för en husvagnsägare. Foto: Alf Ehn
Birgitta Andrésen, Staffan Pålsson samt Kerstin och Ragnar Wikström har åkt från Tanumshede respektive Dingle för att ta del av kanalidyllen. ”Det är väldigt fina omgivningar, rogivande för själen”, konstaterar Birgitta.
Birgitta Andrésen, Staffan Pålsson samt Kerstin och Ragnar Wikström har åkt från Tanumshede respektive Dingle för att ta del av kanalidyllen. ”Det är väldigt fina omgivningar, rogivande för själen”, konstaterar Birgitta. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Artikeltaggar

CampingGöta kanalSommarTurismVassbacken

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.