Biskopen i Skara om kyrkans hbtq-arbete

Etik och religion
PUBLICERAD:
Biskop Åke Bonnier tror att kyrkan behöver reflektera mer kring bibelns syn på kärlek.
Foto: Carla Karlsson
Under veckan pågår Stockholm Pride med fokus på homo-, bi-, trans- och queerpersoners rättigheter. Åke Bonnier, biskop i Skara stift, delade i tisdags en text på Facebook om Svenska kyrkans syn på hbtq-frågor.

Hur arbetar Svenska kyrkan för att stärka hbtq-personers rättigheter?

– På flera håll arbetar man med certifieringen Regnbågsnyckeln, som handlar om att medvetandegöra i kyrkoråd och bland medarbetare vad hbtqi innebär. I många församlingar firas också regnbågsgudstjänser.

– Vi pratar också om hur vi ska hantera de här frågorna utan att det känns konstigt eller utpekande och att den som definierar sig som homo, bi eller trans blir ”församlingens speciella person”. Man vill inte bli utpekad, utan vara en bland många.

Vad har Svenska kyrkan kvar att jobba på?

– Vi behöver fördjupa vår kunskap, reflektera teologiskt och höja våra röster. Vi har en stor barlast av hur vi har behandlat människor med annan könsidentitet och sexuell läggning än normen tidigare. Fortfarande är det många som inte vågar komma ut. Så vill jag inte att det ska vara, särskilt inte i Skara stift där jag kan vara med och påverka.

Vad säger bibeln om hbtq?

– Bibeln skriver inte tydligt om trans och queer, men om homosexualitet. Det är några få verser i hela bibeln som brukar citeras av de som inte håller med mig i de här frågorna. Men man måste försöka förstå vad texterna innebar när de skrevs och i vilka sammanhang de skrevs.

– Vi hävdar med bestämdhet att Gud har skapat tillvaron, och då går det inte att säga att något som existerar i stor utsträckning, nämligen människor som identifierar sig som till exempel homosexuella, skulle vara fel.

I ditt Facebook-inlägg skriver du att det ibland tycks vara svårt att ”komma ut” som kristen i hbtq-sammanhang. Varför tror du att det är så?

– Jag tror att det beror på fördömanden från kyrkan och andra kristna håll.

– Svenska kyrkan har kommit långt, även om vi har vägar kvar att gå. Men i dag har vi möjlighet att viga människor som älskar varandra oavsett kön, och det är ett stort steg. Det glädjer jag mig mycket åt. Så är det inte på alla håll i de olika trossamfunden.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.