Hoppa till huvudinnehållet

Tystnad, tagning, kamera

Publicerad:
Karin Viola Eriksson
karin.viola.eriksson@mariestadstidningen.se

Hela Hajstorp tystnar och endast konversationen mellan skådespelarna hörs. Runt inspelningsplatsen vid kanalbanken har många människor samlats för att bevittna scenerna som ska komma att bli den fjärde Göta kanal filmen i ordningen.

Scenerna utspelar sig i en för dagen uppbyggd restaurang. Den träbåt som syns i bakgrunden är båten Lena som tävlar i filmen.
Scenerna utspelar sig i en för dagen uppbyggd restaurang. Den träbåt som syns i bakgrunden är båten Lena som tävlar i filmen. Foto: Karin Viola Eriksson

Detaljerna kring den fjärde filmens handling är fortfarande dolda. Men det handlar om en bodelning som ska lösas genom en tävling på kanalen. Den som kommer först över mållinjen får ta över familjens varv. Större delen av filmen spelas in på västgötasidan av kanalen.

Lokala statister

Denna inspelningsdag befinner sig det stora teamet i Hajstorp. Det är liv och rörelse på platsen. Sminköser, kostymörer, ljudtekniker och fotografer rekar inför nästa tagning. Någons tröja är försvunnen och en annan måste bättre på sminket. Vid sidan av scenen väntar skådespelare och statister tålmodigt. Bland statisterna finns många lokala ortsbor som får en chans att se sig själva på vita duken nästa år.

Familjen Wallenstein från Lyrestad är med som statister i filmen och tycker att inspelningen har varit rolig.
Familjen Wallenstein från Lyrestad är med som statister i filmen och tycker att inspelningen har varit rolig. Foto: Karin Viola Eriksson

– Det är roligt att se en lokal förankring i filmen och att våra småorter uppmärksammas. Vår familj var med som statister i Sjötorp, där vi fick bada i bakgrunden och är med även här i Hajstorp som en familj på restaurangbesök, säger familjen Wallenstein från Lyrestad.

Många från orten lockas av filminspelningen.  Familjen Palm och Johansson från Töreboda tittar nyfiket på när de första scenerna från restaurangen spelas in.
Många från orten lockas av filminspelningen. Familjen Palm och Johansson från Töreboda tittar nyfiket på när de första scenerna från restaurangen spelas in. Foto: Karin Viola Eriksson

Kändistätt

Producent för filmen är Göran Lindström som även varit producent på de tre tidigare filmerna.

– Jag är veteranen i sammanhanget. Folk har kommit och gått med åren men jag är den enda kvar som har varit med från början, säger Göran Lindström.

Regisserar gör Emma Molin, känd från bland annat humorgruppen Grotesco.

– Boende och turister som vi möter är alla vänliga och positiva till att vi spelar in filmen här, säger Eva Röse.
– Boende och turister som vi möter är alla vänliga och positiva till att vi spelar in filmen här, säger Eva Röse. Foto: Karin Viola Eriksson

Ett annat välbekant ansikte i sammanhanget är Eva Röse. Hon medverkade i både den andra och tredje Göta kanal filmen och är glad att få vara tillbaka i Hajstorp. I den fjärde filmen tävlar hennes karaktär Petra i en av båtarna tillsammans med sin familj.

– Det känns fint att återse Hajstorp. Jag slås varje gång jag kommer hit av hur vackert det är här omkring. Tidigare idag spelade vi in i Godhögen och det är samma sak där, otroligt vacker plats, säger Eva Röse.

Tomas von Brömssen och Sigge Dorsin väntar vid sidan om scenen.
Tomas von Brömssen och Sigge Dorsin väntar vid sidan om scenen. Foto: Karin Viola Eriksson

Medverkar gör också Henrik Dorsins yngsta son Sigge Dorsin. Han spelar son till Eva Röses karaktär Petra. Tomas von Brömssen är med på ett hörn även han. Han följer kanalracet i filmen på cykel, likt Janne ”Loffe” Carlsson gjorde i den andra filmen.

-Det är mer väntande än filminspelning, säger Tomas von Brömssen och skrattar gott.

Artikeltaggar

FilmGöta kanalHajstorp

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.